A-i administra copilului mic un medicament poate fi o adevărată provocare, mai ales dacă acesta nu apare sub forma unui sirop cu gust plăcut. Totodată, dacă micuțul a avut o experiență negativă, va fi mai greu să-l convingi data viitoare că nu mai este atât de rău. Totuși, poți să convingi copilul să ia medicamente folosind câteva trucuri recomandate de psiholog.

Cum convingi copilul să ia medicamente: Nu-i insufla teama de doctor

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonEste evident că toți ne dorim să creștem un copil care să nu fie anxios”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că ”teama de medic și de tratament este insuflată copiilor încă de când sunt foarte mici, mai ales dacă au avut o interacțiune de durată cu mediul spitalicesc. Ar trebui să-i explici, cât mai devreme, că dacă este bolnav, merge la medic. Acesta este o persoană pregătită să descopere și să trateze bolile. El ne ajută să fim din nou bine. De asemenea, obișnuința de a urma un tratament se cultivă. Totodată, dacă tu crezi că ai acum probleme, studiile arată că adolescenții sunt cei care refuză cel mai des medicamentele și nu vor sau uită să le ia. Copiii mici sunt mai ascultători și mai flexibili, chiar dacă pot face mai mult scandal”.

Citește și: Cum îți convingi copilul să se trezească ușor dimineața

Cum convingi copilul să ia medicamente: Adoptă o atitudine pozitivă

În primul rând, este bine să ai o atitudine pozitivă. Nu țipa la el. Nu te încrunta, ci încurajează-l. Dacă te arăți frustrată și neliniștită atunci când vine ora tratamentului, copilul își va însuși și el această neliniște. În schimb, dacă ești zâmbitoare și binevoitoare, s-ar putea să ai succes. Este nevoie să-i explici, chiar de mai multe ori, de ce trebuie să ia medicamentul. Spune-i cum îl va ajuta să se facă bine. Totodată, lasă-l și pe el să aleagă, dacă este posibil, aroma, momentul în care îl ia etc. Învață-l să se joace de-a administrarea tratamentului pe o păpușă preferată. Astfel, se va pune în locul doctorului și va simți că are mai mult control.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com