Cum să (NU) alegi terapeutul. Atitudini care atrag șarlatanii

1. „vindecarea mea depinde 100% de o pastilă, un terapeut, o tehnică minune sau orice altceva decât propria persoană!”

2. „mă duc la specialistul X pentru că este cel mai cunoscut și, din acest motiv, mă aștept să facă toată treaba în locul meu (că doar de-aia e așa de cunoscut!)”

3. „caut specialiști care-mi promit că mă vindecă repede, pentru că nu am răbdare și nici nu vreau să mă coste prea mult!”

4. „dacă X a făcut asta, trebuie s-o fac și eu, dacă X se duce într-o direcție, acolo înseamnă că trebuie să merg și eu, fără să verific dacă e bun sau potrivit pentru mine!”

Citește și: Cum să-i vorbești ca să te audă. Cum comunici eficient în cuplu

Cum să (NU) alegi terapeutul. Ce ne vindecă de fapt?

“O pastilă, un tratament, un terapeut, expertiza acestuia, lucrurile care promit să funcționeze că „butoane” de resetare fără că noi să ne mișcăm real către schimbare? Răspunsul este evident NU! Toate cele de mai sunt sunt cai de ghidaj și de ajutor pentru a merge țintit către obiectiv, dar nu poate face nimeni și nimic treaba în locul nostru! Avem la îndemână în timpurile noastre multe metode, de la produse farmaceutice, terapii alternative, dezvoltări personale, practici diverse, până la psihoterapie, coaching, NLP, consiliere, terapii alternative s.a. Ne vindecă toate acestea? Nu! Ele ne arată cum să ne vindecăm singuri și să ne asumăm responsabilitatea pentru gândurile și acțiunile noastre!”, este de părere psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Mergi la psiholog? Cum influențează familia procesul terapeutic

Cum să (NU) alegi terapeutul. Evită următoarele capcane

Specialistul sugeareză atenție sporită la:

1. reclamele de genul: „cel mai cunoscut, cel mai experimentat, care aplică cea mai tare metodă, cel mai plimbat pe la cursuri în străinătate (noi românii avem fascinația asta cu ce minuni fac străinii!), cel mai cel om și cea mai cea metodă!”

2. cuvinte și formulări: „rapid, definitiv, garantat, sigur, pentru ultima dată (pentru că întotdeauna există un „va urma”)”.

3. asociațiile profesionale de orice tip care atestă terapeuții/”vindecatorii” de pe piață. Credința că „ele știu că X e bun” nu este neapărat valabilă! Aceste asociații sunt formate din oameni, oameni care au simpatii și antipatii, oameni care aleg să fie corecți și oameni care aleg se lase corupți, oameni care respectă legislația sau nu, oameni care dau un atestat doar pentru că au primit o suma de bani pe cursul X, deci nu tot ce „apreciază” ei este bun și nu tot ce „depreciază” este rău. Este mult mai important omul pe care-l alegeți și eficiența pe care o simțiți pe propria piele, decât o hârtie, pentru că sănătatea înseamnă mai mult decât atât. Rămâneți atenți la beneficiul concret obținut!”.

4. cei care au o părere proastă despre alte tipuri de terapie/intervenție decât fac ei și bat tobă în mod public despre asta într-un mod critic. Un terapeut cu adevărat bun și corect știe că fiecare om are propriul lui mod de a învață să-i fie bine și are dreptul să aleagă!

5. newslettere trimise unul peste altul. Multă vorbă ascunde uneori în spatele ei, puțină acțiune, puțină informație, puțin ajutor real!

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com