Rafturile din supermarketuri abundă în periuțe și paste de dinți, pentru diferite nevoi și cu diverse proprietăți: albire, anti-tartru, pentru întărirea gingiilor sensibile, protectoare pentru smalțul dinților. În aceste condiții, cum alegi corect periuța și pasta de dinți? Este important să alegi produsul de îngrijire dentară potrivit nevoilor tale. Iată părerea specialistului:

Pasta de dinți îndeplinește numeroase funcții importante, precum combaterea bacteriilor, purificarea gurii și, în general, funcții pentru prevenirea și combaterea problemelor cavității bucale. Tocmai de aceea, alegerea nu trebuie să fie la întâmplare, ci trebuie făcută cu mare atenție și conștientizare.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Citește și: Secretul dinților perfecți în medicina Ayurvedică. Cum își mențineau sănătatea orală vechii indieni

Criterii importante atunci când alegi periuța și pasta de dinți

Dincolo de design sau brand, în cazul periuței de dinți este importantă tehnica de periaj și frecvența periajului într-o zi. „Sunt de preferat periuțele manuale. Periuța electrică doar creează senzația că ar curăța mai bine, în realitate însă, nu se întâmplă asta.”, este de părere specialistul.

Specialistul recomandă întotdeauna periuțele cu peri moi. „Chiar dacă un periaj viguros, cu o periuță dură poate părea revigorant, totuși el poate duce la formarea unor eroziuni dentare în timp. Având o tehnică corectă (maximum 3 minute), reușim să periem toți dinții cap-coadă, pe toate fețele. Aceste 3 minute de periaj corect fac mai mult decât orice brand de pastă de dinți și periuță la un loc. Putem folosi chiar bicarbonat, rezultatele vor fi la fel. De aceea, nu contează ce tip de periuță alegem. Același rezultat îl putem obține și cu o periuță primitivă din păr de cal, și cu una super sofisticată și costisitoare, dacă periem corect.”, completează dr. Nassar.

Citește și: Pasta de dinți pentru copii. Care este cea mai bună alegere

Cum alegi corect periuța și pasta de dinți. Brandul e important?

În magazine și farmacii găsim o mulțime de branduri de pastă de dinți, fiecare cu o gamă variată.

Dr. Lorelei NassarDincolo de reclamă, caracteristici și alți factori, există câteva branduri de referință, care de-a lungul timpului s-au dovedit eficace și și-au întărit renumele prin studii de specialitate și aplicații clinice, devenind chiar referințe în domeniu. De exemplu, Parodontax, o pastă de dinți care încă de acum 18-20 de ani era indicată în mod deosebit de către medicii parodontologi și igieniști, pentru influențele benefice asupra stării parodontale/gingie, aparat de susținere a dinților etc. De aceea, noi, stomatologii, continuăm să o recomandăm pacienților noștri, acolo unde e cazul.”, punctează dr. Nassar.

Sursa foto: 123rf.com