Află mai jos care sunt obiceiurile pe care majoritatea oamenilor le fac și care duc la îmbolnăvirea ficatului!

Află și care sunt cele mai bune plante pentru detoxifierea ficatului!

Un ficat bolnav arată că mănânci prea multe dulciuri și grăsimi

Alimentația bogată în zahăr și grăsimi trans poate favoriza îmbolnăvirea ficatului. Prea mult zahăr rafinat, printre care și siropul de fructoză, care se găsește în numeroase alimente și băuturi carbogazoase, îți poate distruge dinții, dar și ficatul. Aceste zaharuri favorizează dezvoltarea depunerilor de grăsime pe ficat, care nu își mai poate exercita corect funcția (afecțiunea poartă numele de ciroză non-alcoolică). Studiile arată că zahărul este la fel de periculos ca alcoolul în ceea ce privește acțiunea nocivă asupra ficatului.

Pe de altă parte, grăsimile trans din produsele de patiserie, cunoscute și sub denumirea de grăsimi parțial hidrogenate, favorizează depunerea kilogramelor, ceea ce este un stres suplimentar pentru ficat.

Grăsimea în exces din celulele hepatice duce la îmbolnăvirea ficatului. Acesta se inflamează și dezvoltă un țesut îngroșat la suprafață (afecțiune numită ciroză). Cei mai expuși riscului de ciroză non-alcoolică sunt persoanele obeze sau supraponderale, cele de vârstă mijlocie sau care suferă de diabet. Din fericire, lucrurile sunt reversibile, în sensul că dieta potrivită și exercițiile fizice zilnice pot regenera ficatul.

Suplimentele nutritive se iau doar la recomandarea medicului

O altă cauză frecventă a îmbolnăvirii ficatului o constituie administrarea de suplimente alimentare fără consultarea prealabilă a medicului și în doze nepotrivite. De exemplu, unele femei aflate la menopauză iau suplimente cu o plantă numită kava kava, pentru ameliorarea simptomelor. Însă studiile au arătat că acest extract ar putea avea drept consecință un ficat bolnav. Administrarea în doze mari și pe termen lung a astfel de suplimente crește riscul de hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis astfel de suplimente, dar în America încă sunt disponibile.

De asemenea, excesul de vitamina A, procurată din suplimente, poate duce la îmbolnăvirea ficatului. Este important să discuți întotdeauna cu medicul înainte să iei orice fel de suplimente.

Nici analgezicele nu trebuie luate după ureche! Acetaminofenul, de exemplu, utilizat pentru durerile de cap, de spate sau pentru ameliorarea simptomelor de răceală, dacă este luat pe termen lung, poate intoxica ficatul. Verifică mereu prospectul și nu depăși doza zilnică recomandată. În plus, caută să tratezi cauza, nu efectele.