În lipsa unor medicamente și soluții hidratante salvatoare, diareea făcea ravagii printre copiii mici și bebelușii care veneau pe lume în secolele trecute. Diareea ducea în scurt timp la dezhidratare, episoade febrile, dureri de stomac puternice și putea provoca moartea în cele din urmă.

Ernst Moro, născut în Ljubljana, care făcea parte pe atunci din Imperiul AustroUngar, stadiază medicina la Universitatea din Graz la începutul anilor 1900 și ajunge ulterior șeful secției de pediatrie de la Universitatea din Heidelberg, din Germania.

Mortalitatea infantilă era ridicată în acele vremuri și depășea procentul de 25%. Preocupat să descopere cauzele acestui fenomen și soluțiile cele mai potrivite, Moro observă că cei mai mulți copiii mor de diaree, deși nu aveau alte boli mai grave.

Cum a recomandat dr. Moro supa de morcovi

Îngrijorat de rata mare a mortalității și de resursele modeste pe care le aveau cele mai multe familii în acele timpuri, dr. Moro a analizat proprietățile morcovilor fierți și le-a recomandat mamelor să își trateze copiii cu supă.

Doar că supa sa trebuia să fie foarte simplă, doar apă și morcovi, bine fierți și pasați. Consistența ei era cea a unei supe crème de azi.

Fără alte medicamente, fără antibiotice și soluții de rehidratare, așa cum avem azi, supa simplă de morcovi a specialistului pediatru a salvat mii de copii de la o moarte sigură.

De ce este atât de bună supa de morcovi

Chiar dacă azi avem atât de multe soluții să combatem bacteriile care cauzează diareea, supa de morcovi rămâne un remediu foarte bun și pentru copii, și pentru adulți, mai ales în caz de inflamații, probleme digestive, răceli și gripe.

Cercetările ulterioare au demonstrat că oligozaharidele din supa concentrată de morcovi împiedică bacteriile să colonizeze și să se înmulțească pe pereții intestinului subțire.

Morcovii au numeroase beneficii pe care adesea la trecem cu vederea… pentru că nu sunt buni doar pentru ochi. Sunt bogați in vitamina A și betacaroten, dar ultimele studii arată că flavonoidele din morcovi pot combate apariția cancerului de piele și a cancerului pulmonar.

Trebuie să mai știm că morcovii sunt mai buni fierți sau copți în suc propriu, decât cruzi, deoarece sunt mai greu de digerat de către unele persoane.

  • Încearcă o supa de chimen aromată! E plină de gust și nutrienți, perfectă pentru sănătatea ta.

foto: 123rf.com/wikipedia.org