Creșterea presiunii atmosferice aduce dureri articulare, tensiune arterială și astenie

Mediul înconjurător joacă un rol extrem de important în multe dintre procesele noastre fiziologice. Și asta deoarece organismul este într-o permanentă adaptare la schimbările de presiune atmosferică. Când schimbările sunt bruște, organismul va consuma mai multă energie în încercarea de a se adapta. Iar acest lucru poate determina apariția unor probleme.

Tensiune arterială

Ca și în cazul articulațiilor, arterele și venele au o presiune intra-arterială. Supusă presiunii atmosferice crescute din exterior, va determina modificări ale fluxului sangvin. Acestea se vor manifesta, de cele mai multe ori, prin modificarea presiunii arteriale sau alte probleme cardiologice. “Nu întâmplător, primăvara este anotimpul în care se manifestă cel mai adesea afecțiunile cardiace. Și crește atât numărul infarctelor cât şi al accidentelor vasculare cerebrale.”, spune fizioterapeut Bogdan Goga.

Astenie de primăvară

Astenia de primăvară este caracterizată de o stare de oboseală. Și apare din cauza unor dezechilibre și a faptului că organismul nostru nu reușește să se adapteze la schimbările de mediu în timp util. Resursele energetice sunt limitate. Așa că, în încercarea de a se adapta, organismul obosește.

Durerile articulare vin cu creșterea presiunii atmosferice

“Modificarea presiunii atmosferice, care de obicei apare înainte de schimbarea vremii, poate să aibă ca efect apariția durerilor articulare. Articulațiile sunt de fapt niște structuri închise, compacte. Au o presiune intra-articulară. Atunci când există o diferență semnificativă între presiunea din interiorul articulației și presiunea exterioară, atmosferică, iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare, organismul va percepe acest lucru ca un factor periculos și va genera un stimul agresiv, care se va traduce în durere.”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare. De asemenea, acesta avertizează că persoanele expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulații îmbătrânite prematur ori cele care suferă de diverse afecțiuni.

Cum ajută mișcarea?

Rolul mișcării în starea de bine a unui individ este binecunoscut și comportă beneficii atât pe plan fizic, cât și psihic. Fizioterapeutul Bogdan Goga ne explică modul în care mișcarea ne ajută în combaterea durerilor articulare, tensiunii arteriale și a asteniei:

1.Dacă suferiți de dureri articulare, simptome specifice artrozelor sau reumatismului degenerativ, este bine să faceți o vizită la cabinetul de fizioterapie. Odată instalate aceste afecțiuni, ele nu pot fi vindecate, însă un program personalizat de fizioterapie vă va ajuta să diminuați durerile și să stopați evoluția bolii. De asemenea, va reda funcționabilitatea corectă a articulațiilor, iar schimbările de presiune atmosferică nu vor mai avea un impact asupra organismului.

2.Problemele de tensiune arterială pot fi și ele rezolvate dacă ieșiți cât mai mult în aer liber și faceți mișcare, adoptând în paralel un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe și legume. De asemenea, kinetoterapia realizată regulat va normaliza activitatea cardiacă și va tonifia musculatura, care va putea funcționa mai eficient și cu un consum mai redus de energie, diminuând depozitul de țesut adipos. Astfel cordul va putea funcționa la parametrii fiziologici, având o tensiune arterială şi un puls la parametrii optimi.

3.Kinetoterapia, în cazurile de astenie de pimăvară, este esențială. De preferat, este ca programul de kinetoterapie să fie personalizat și realizat în aer liber, astfel încât să activeze diverse grupe musculare și să secrete serotonina, substanța responsabilă de starea de bine.

Sursa foto: www.terapiepentrumiscare.ro