Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, spune însă că nu orice crema de protecție solară disponibilă pe piață este la fel de eficientă. Există o serie de lucruri care trebuie avute în vedere atunci când alegem unul dintre ele.

Alege crema de protecție solară în funcție de durata și tipul expunerii la soare

Pentru expunerea incidentă la soare este suficientă o crema de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de 15, care va filtra aproximativ 93% din radiațiile UV. Pentru o expunere prelungită este recomandat un produs de protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare. SPF 30 filtrează până la 97% din radiațiile UV ale soarelui; SPF 50 filtrează până la 98% din ele.

“Dacă intenționăm să petrecem mai mult timp în aer liber și urmează să ne udăm sau să transpirăm, este indicat să alegem o variantă de protecție solară cu rezistență mai mare la apă. Atenție, niciun produs nu este complet rezistent la apă. Acesta ar trebui să indice pe ambalaj, de asemenea, perioada de timp în care putem beneficia de protecția promisă pe ambalaj. Ideal ar fi ca produsul să fie aplicat pe întreg corpul cu o jumătate de oră înainte de a părăsi casa și reaplicat la fiecare două ore pe durata expunerii la soare. Dacă înotam, este recomandată reaplicarea de fiecare dată când ieșim din apă”, spune Dr. Laurențiu Vlădău.

Optează pentru o crema de protecție solară cu spectru larg

Crema de protecție solară trebuie să aibă o protecție cu spectru larg, ceea ce înseamnă că protejează în mod eficient atât împotriva radiațiilor ultraviolete A (UVA), cât și radiațiilor ultraviolete B (UVB).

“Toate produsele de protecție solară protejează împotriva radiațiilor UVB, principala cauză a arsurilor solare. Însă razele UVA contribuie, de asemenea, la dezvoltarea cancerului de piele și apariția îmbătrânirii premature. Astfel, produsele care nu prezintă spectru larg de protecție trebuie să aibă un avertisment că protejează doar împotriva arsurilor solare, nu și a cancerului de piele sau a îmbătrânirii pielii”, explică specialistul dermatolog.

Alege crema de protecție solară în funcție de tipul de piele

Pentru persoanele cu acnee și/sau ten gras sunt indicate produsele etichetate ca fiind “non-comedogenice”, ceea ce înseamnă că nu blochează porii. Pentru pielea uscată sunt recomandate produse care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi acid hialuronic sau ceramide. Pentru pielea sensibilă ideale sunt cremele cu protecție solară minerală. Pentru a evita eventuale iritații sau uscarea pielii, este indicată folosirea unui produs special pentru față, care să nu conțină alcool.

“Copiii au pielea sensibilă, iar unele ingrediente din produsele de protecție solară pot provoca reacții alergice. În cazul lor sunt de evitat în special produsele cele care conțin Acid 4-aminobenzoic (PABA) și oxibenzonă, elemente asociate cu apariția de reacții cutanate. În cazul bebelușilor sub 6 luni, este recomandat ca aceștia să evite expunerea la soare puternic, mai ales în perioada de vară si în timpul orelor de varf”, atenționează specialistul dermatolog.

Crema de protecție solară pentru piele cu probleme

Pacienții care au probleme cu pielea sau afecțiuni alergice, cum ar fi acnee sau rozacee, trebuie să evite produsele care conțin conservanți sau parfumuri, precum și pe cele care conțin Acid 4-aminobenzoic (PABA) sau oxibenzonă sau au în compoziție alcool. Oxidul de zinc și dioxidul de titan tind să fie mai bine tolerate de persoanele cu piele sensibilă și pot fi, de obicei, găsite în produsele de protecție solară destinate copiilor.

Ce alegi: crema de protecție solară sau spray?

Deși folosirea unui agent de protecție solară prin pulverizare este tentantă deoarece economisește timp, acest lucru s-ar putea să nu fie cea mai bună idee. „Atunci când folosim spray-urile de protecție solară există riscul de a nu acoperi în mod adecvat toată pielea expusă la soare, mai ales dacă aplicarea are loc atunci când bate vântul. Pe lângă asta, există riscul de inhalare a substanțelor chimice în timpul procesului de aplicare”, spune Dr. Laurențiu Vlădău. Deci, ar fi mai bine să alegi o crema de protecție solară și să ai mare grijă la aplicare.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com