„Este o propunere de articol care ar aduce ipoteza că gonadele, testiculele, ar fi un rezervor, deci virusul s-ar acumula la nivel testicular de unde ar fi o sursă continuă de menținere a infecției la bărbați, lucru care lipsește la femei.

Este greu de stabilit diferența de penetrare a virusului la testicule față de ovare – ce știm sigur este că lichidele biologice se comportă complet diferit.

Studiile din Italia și din Spania au arătat că specialiștii nu au reușit să găsească COVID-19 la nivelul spermei, la nivelul lichidului seminal, de unde am trage concluzia că probabil această ipoteza a rezervorului viral la nivelul testiculelor nu este adevărată.

La pacienții la care s-au efectuat biopsii testiculare au fost analizate pentru COVID-19 specialiștii nu au reușit să găsească virusul la nivel testicular – este o ipoteza care deocamdată nu și-a găsit o susținere. Nici în sânge nu este clar dacă Covidul este prezent, nu e cum se întâmplă pentru alte infecții, SIDA, hepatită B, C”, explică medicul Mihalca pentru Mediafax.

Specialistul spune și dacă fertiliatea bărbaților ar putea fi mai scăzută în urmă infecției cu noul COVID-19.

„Orice situație critică poate duce la scăderea fertilității masculine – ne putem aștepta că un bărbat care a fost internat 2-3 săptămâni într-o secție de terapie intensivă și legat la un respirator să aibă pe o anumită perioada o scădere a fertilității, nu știm dacă lucrul asta va fi permanent sau își va reveni fertilitatea după o anumită perioada. Orice boală acută, cronică este asociată cu scăderea fertilității”, mai spune medicul.

Dr. Radu Mihalca aduce și câteva argumente care explică de ce există mai mulți bărbați cu infecție COVID simptomatică decât femei.

„Bărbații, ca prim punct, au mai mulți factori de risc: bărbații fumează mai mult, procentul fumătorilor este mai mare, au alte comorbidități mult mai multe decât femeile, obezitate, hipertensiune… mai ales la nivelul intervalului de vârstă 50 – 60 hipertensiunea este mult în favoarea bărbaților.

Ar fi niște diferențe datorate hormonilor sexuali, adică estradiolul, hormonul principal feminine, are niște efecte la nivelul moleculelor care leagă receptorii virusului și este posibil că de aici să iasă o diferența, dar este prea devreme pentru a putea trage o concluzie clară în acest sens”, spune dr. Mihalca.

Vezi și Tusea, un simptom comun în COVID-19, dar și în alergii. Cum știi dacă e vorba despre alergie sau infecție cu coronavirus

Citește și: