CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Coronavirusul afectează mult mai ușor pacienții cu istoric cardiovascular, la fel ca și alte virusuri. În contextul răspândirii îmbolnăvirilor cu coronavirusul COVID-19, echipa de medici cardiologi de la ARES atrage atenția că pacienții cu un istoric cardiovascular sunt mai expuși riscului de a dezvolta complicații în cazul contractării virusului. De aceea, este important ca pacienții cu boli de inimă să respecte recomandările de igienă și să apeleze medicul curant la primele simptome: tuse, febră, dificultăți de respirație.

Coronavirusul complică istoricul cardiovascular

Potrivit unui buletin clinic, publicat de Colegiul American de Cardiologie, aproximativ 50% dintre pacienții care au avut nevoie de spitalizare în urma infectării cu COVID-19 suferă de afecțiuni cronice. 40% dintre pacienții cu coronavirus spitalizați au un istoric medical de afecțiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Colegiul American de Cardiologie avertizează că riscul de a dezvolta complicații este mai mare în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Potrivit unui raport pe 138 de pacienți spitalizați, 19,6% au dezvoltat sindrom de detresă respiratorie acută. 16,7% au dezvoltat aritmii și 7,2% afectare cardiacă. O altă complicație semnalată de rapoartele medicale este miocardita – inflamarea mușchiului cardiac.

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice sunt mai sensibili în fața infecțiilor virale. Care le destabilizează practic echilibrul metabolic. În condițile în care rezervele lor cardiace sunt deja reduse. Infecția virală afectează sistemul cardiovascular. Iar în cazul pacienților care au deja o suferință cardiacă pot apărea evenimente acute sau agravări ale afecțiunii inițiale.

Pacienții cu insuficiență cardiacă, la risc

Dr. Iulian Călin

”Ne referim în principal la bolnavii cu insuficiență cardiacă. Aceasta poate avea foarte multe cauze, de la infarct miocardic, boli valvulare sau boli congenitale. Bolnavii aceștia sunt foarte fragili pentru că o infecție cu un virus la care nu avem un tratament specific, cum e acest coronavirus, îi poate duce într-o stare de decompensare acută și atunci poate să survină decesul ca urmare a complicațiilor cardiovasculare.” explică dr. Iulian Călin, medic cardiolog la ARES.

Așa te protejezi

În aceste condiții, pacienții cu boli de inimă trebuie să respecte recomandările generale pentru protejarea de infecția cu noul coronavirus. Acestea includ spălarea frecventă pe mâini cu apă și cu săpun și dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool, evitarea locurilor aglomerate și a contactului direct cu persoane care prezintă simptome de infecție și prepararea corectă din punct de vedere termic a produselor de origine animală.  În plus, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție. Iată câteva sfaturi de la medicii cardiologi:

  • La pacienții mai în vârstă este mai puțin probabil să apară febra, așadar simptomele care trebuie să vă dea de gândit sunt tusea și dificultățile de respirație. Nu confundați aceste simptome cu cele provocate de afecțiunile cardiovasculare. Dacă aveți motive să suspectați o infecție, adresați-vă medicului dumneavoastră curant.
  • Este important ca pacienții cu afecțiuni cardiovasculare să fie la zi cu vaccinarea antigripală, inclusiv cu vaccinul pneumococic, din cauza riscului crescut de suprainfectare bacteriană secundară, după contractarea virusului COVID-19.
  • Pacienții care urmează o schemă de tratament stabilizator (statine, beta-blocanți, inhibitori ai ECA) trebuie să o respecte cu strictețe, mai ales în această perioadă, ca o măsură de extraprotecție împotriva decompensării bolii.

Sursa foto: Shutterstock