Mai mult, oficialul susține că anchetele epidemiologice nu au fost făcute cum ar fi trebuit, din lipsa personalului.

”La Suceava a fost o transmitere comunitară accelerată, accentuată şi pe fondul multor persoane infectate, cât şi pe fondul unor necolerări sau erori atât medicale, cât şi ale managementului local, cât şi al unor anchete epidemiologice care nu şi-au găsit finalul, având în vedere că majoritatea dintre cei care trebuiau să facă aceste anchete sau din cei care tratau, au fost afectaţi.

La Suceava am găsit o Direcţie de Sănătate Publică fără personal, încât a trebuit să aducem personal nou din clinicile universitare din Iaşi şi am reînceput aceste anchete epidemiologice, am refăcut echipele la Unităţile de Primire a Urgenţelor şi am solicitat ca tot ce înseamnă deces, chiar dacă nu au nicio legătură, să fie testat, de aceea avem atât de multe rezultate pozitive, fiindcă toţi cei care erau într-o stare gravă sau erau deja decedaţi, am solicitat să avem testări şi rezultatul a venit astăzi, de aceea l-am raportat astăzi”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24, luni seară.

Suceava, în carantină

Tătaru spune că multe decese au fost la Suceava, după ce a plecat el din acest municipiu şi că sunt peste 1000 de persoane, purtători ai virusului, care circulă liber, de aceea a fost luată măsura carantinării oraşului.

”Multe decese au fost după ce am plecat, dar am solicitat să îi testăm pe toţi. Managerul a greşit o parte din ce s-a întâmplat acolo, avem şi persoane care nu au respectat nişte izolări, au umblat liberi. Şi în acest moment considerăm că sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători şi circulă liber prin Suceava, de aceea şi măsura carantinării”, a mai spus Tătaru.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat, luni seară, carantinarea municipiului Suceava, unde se află 593 de cazuri de infectare cu coronavirus.

De asemenea, sunt în carantină 8 comune din zona limitrofă.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat pentru postul național de televiziune, că sunt în faza de organizare și că urmează un comandament de urgență la nivel județean.

”Viața merge ca și până ieri, ca să spun așa, singura măsură suplimentară este de control la toate întrările în municipiul Suceava. Sunt dispozitive ale Poliției și militare la intrările dinspre Botoșani și dinspre Rădăuți. Sunt verificate toate persoane care intră sau ies din Municipiul Suceava.

Elementul de noutate cu această carantină este că toată lumea este verificată să se asigure acest perimetru”, a declarat edilul orașului.

Vezi și România va începe testarea unui medicament anti-Covid -19. Anunțul făcut de Alexandru Rafila

Citește și: