CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

La nivel naţional sunt peste 4.000 de locuri de carantină, în 125 de locaţii. Până în prezent, în România nu s-a confirmat niciun caz de infecţie cu coronavirus.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni seara, că sunt 4.172 locuri de carantină la nivel naţional, în 125 de locaţii aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că sunt disponibile în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase, din care 95 sunt pentru terapie intensivă.

În judeţul Neamţ, două persoane venite din China nu au respectat indicaţiile de izolare la domiciliu.

„Doi vânzători în magazin, din judeţul Neamt, veniţi din China, nu au respectat indicaţiile de izolare la domiciliu. Nu au fost pozitivi la verificare şi trebuiau să stea 14 zile în izolare la domiciliu. (…) Fapta lor va fi documentată de IPJ şi vom afla mâine soluţia luată. Procurorul va decide pedeapsa”, a declarat Marcel Vela, care a adăugat că cei doi riscă fie o amendă, fie închisoare.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat şi situaţia românilor aflaţi în carantină, spunând că au fost doi cetăţeni veniţi din China, din Wuhan, care au plecat, iar acum sunt cele şase persoane aduse din Japonia de pe vasul de croazieră Diamond Princess. În Dolj mai sunt în carantină alte 8 persoane venite din Italia (Lodi), iar în Galaţi alte 3 persoane, de asemenea, venite din Italia.

Ministrul Sănătăţii a spus că alte aproximativ 1.000 de persoane sunt izolate la domiciliu.

Niciun caz de infectare confirmat în România

De asemenea, directorul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că nu este niciun caz de infectare confirmat în România şi că nu mai sunt în lucru teste la acest moment, cele făcute fiind negative.

De menționat e faptul că, în ceea ce privește rata mortalității, deși este numit „virusul ucigaș”, aceasta este scăzută față de alte infecții respiratorii. OMS a subliniat că rata de mortalitate este de 2,3% în China, însă, având în vedere că există și cazuri cu simptome ușoare, care „duc boala pe picioare” fără a trece măcar pe la doctor, rata reală de mortalitate este estimată undeva la 0,3 – 1%.

Statistici despre coronavirus. Care sunt simptomele infectării

În prezent, există 80.152 de bolnavi diagnosticați – 99% din aceștia se află în China, 2700+ de decese și peste 27.500 de pacienți vindecați.

Simptomele specifice sunt: tuse seacă, febră și dificultatea de a respira. Durerea în gât și cursul nasului nu sunt simptomele specifice COVID-19. Un studiu recent publicat în The Lancet arată că doar 5% din bolnavii COVID-19 au avut simptome de răceală ( guturai, mucozități nazale excesive). Acestea sunt simptomele unei răceli banale.

Numărul real de cazuri este mai mare de 80.000, iar asta are conotații pozitive. Înseamnă că cei nediagnosticați au purtat boala fără spitalizare sau tratament și s-au vindecat spontan; acest lucru coboară mortalitatea prezumtiv-reală a COVID-19 la sub 1%.

80% din bolnavii COVID-19 prezintă forma ușoară a bolii și nu necesită spitalizare sau tratament specializat. 14% vor prezenta forme medio-severe (suprainfectare bacteriană, pneumonie) și vor necesita internare și supraveghere. Doar 5% din bolnavi vor prezenta forme critice de boală și vor necesita internare pe secții de terapie intensivă și tratament invaziv.

Mortalitatea globală aparentă este de 2-3%. Cu toate astea, această mortalitate variază în funcție de locul geografic și vârstă. Cel mai amplu studiu chinezesc de până acum care a evaluat peste 50.000 de bolnavi COVID-19 clasifică mortalitatea după grupele de vârstă:

peste 80 de ani – 14%

70-79 de ani – 8%

60-69 de ani – 3.6%

50-59 de ani – 1.3 %

40-49 de ani – 0.4%

10-39 de ani – 0.2%

sub 10 ani – 0%

Vezi și Totul despre coronavirus. Cât durează perioada de incubație, cum se transmite

Citește și:

Citește mai multe: Simptome coronavirus – cum se manifesta si cum se transmite virusul 

Citește ultimele informații despre cazurile de coronavirus din Romania