Dacă rezultatele se vor confirma, atunci mai puțin de un caz dintr-o mie va ajunge la o formă gravă care se necesite spitalizare, a declarat Sunetra Gupta, profesor epidemiolog, care a condus echipa de cercetători. Cei mai mulți dezvoltă forme foarte ușoare sau nu prezintă simptome deloc.
”Trebuie să începem de îndată teste pe scară largă, pentru a evalua în ce stadiu al epidemiei ne aflăm acum”, a mai declarat el.

Simularea realizată de Oxford’s Evolutionary Ecology of Infectious Disease group arată că virusul Covid – 19 ar fi ajuns în Marea Britanie la mijlocul lunii ianuarie, cel târziu. Ca multe alte infecții, s-ar fi răspândit nedetectat mai bine de o lună înainte de transmiterea comunitară în interiorul UK, unde oficial a fost înregistrat primul caz la sfârșitul lunii februarie.

Acest studiu prezintă o perspectivă foarte diferită asupra epidemiei față de simularea realizată de Imperial College London, care a influențat masiv politica guvernului.

Profesorul Gupta a fost reținut însă în a critica guvernul pentru închiderea țării pentru a combate răspândirea coronavirusului, dat fiind că acuratețea simulării realizate de Oxford nu a fost confirmată încă și, dacă s-ar dovedi corectă, măsurile de distanțare socială vor reduce numărul persoanelor care vor face forme grave de boală și ar diminua presiunea pe sistemul de sănătate în perioada de vârf a epidemiei.

Studiul Oxford se bazează pe ceea ce se cheamă “susceptibility-infected-recovered model” of Covid-19, pornind de la la cazuri și decese raportate în Marea Britanie și Italia. Cercetătorii au realizat astfel ceea ce ei cred că ar fi cea mai plauzibilă simulare a comportamentului virusului.

Cercetarea aduce din nou în atenție teoria ”imunității de turmă”, bazată pe ideea că răspândirea virusului se va opri atunci când un număr suficient de persoane vor devenit rezistente dat fiind că deja sunt infectate. Guvernul britanic a abandonat strategia ”imunității de turmă” prin acceptarea răspândirii controlate a infecției, după ce consilierii pe probleme de sănătate au susținut că există riscul suprasolicitării sistemului de sănătate.

Însă studiul realizat de cercetătorii de la Oxford arată că populația ar fi obținut deja suficientă ”imunitate de turmă” în urma răspândirii virusului în ultimele două luni. Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate în urma testelor, atunci restricțiile în vigoare ar putea fi ridicate mai devreme decât s-a estimat.

Deși unii experți au pus la îndoială capacitatea auto-imunizării în lupta cu virusul, profesorul Gupta susține că rezultatele cercetării demonstrează că populația ar putea dezvolta imunitate de turmă împotriva virusului.

Pentru a obține dovezile necesare, grupul de cercetători de la Oxford lucrează împreună cu universitățile din Cambridge și Kent, pentru a începe testarea masivă, cât mai rapid posibil. Ei speră să înceapă testările în cursul acestei săptămâni și să obțină primele rezultate în câteva zile.

Vezi și Te speli pe mâini câte 20 de secunde, folosești dezinfectant. De un lucru tot uiți. Ultimul lucru la care te-ai gândi că îți pune viața în pericol, în plină pandemie de coronavirus

Citește și: