În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme funcționale orale. Acestea pot fi prevenite prin vizita timpurie la ortodont. Necorectate la timp, acestea se vor asocia mai târziu cu  probleme de sănătate generală și chiar cu tulburări de comportament. Asociația pentru Sănătate Dentară lansează o campanie prin care părinții să conștientizeze aceste riscuri. Pe tot parcursul lunii octombrie, Luna Ortodonției, asociația oferă evaluări ortodontice gratuite copiilor sub șapte ani, în scopul prevenției.

Când duci copilul la stomatolog

Asociația pentru Sănătate Dentară (ASD), fondată de dr. Marinela Bănică, lansează o campanie de conștientizare a riscurilor ortodontice, cu scopul de a informa părinții despre cum pot preveni anomaliile dento-maxilare.

Specialiștii ASD recomandă părinților să facă, în mod preventiv, prima vizită la un specialist ortodont pentru copilașul lor încă de la vârsta de trei ani. În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme funcționale orale (respirație, deglutiție, masticație, fonație) care pot fi prevenite prin vizita timpurie la ortodont.

Necorectate la timp acestea se vor asocia mai târziu cu  probleme de sănătate generală (postură greșită, probleme ale coloanei etc.) și chiar tulburări de comportament (datorită respirației nazale și tulburarilor de somn). Mai mult, problemele necorectate pot genera mai târziu anomalii dento-maxilare. Acestea se pot corecta prin tratamente ortodontice complexe. Este vorba despre extracții de dinți permanenți sau chiar intervenții chirurgicale de repoziționare a maxilarelor.

Ortodonția are grijă de sănătatea întregului organism

„Ortodonția, așa cum o înțeleg și cum o practic de peste 14 ani, înseamnă înainte de toate, prevenție. Am înființat Asociația pentru Sănătate Dentară pentru ca, alături de o echipă pluridisciplinară de specialiști (în somn, nutriție, kinetoterapie, logopedie, ORL etc.), să ajutăm părinții să aibă grijă de sănătatea orală a copiilor lor și de bugetul familiei. Concret, problemele funcționale orale ale copilașului de 3-6 ani pot fi depistate și corectate mult mai ușor, non-invaziv. Și, de ce nu, mult mai ieftin. Toate prin educare, informare, exerciții specifice sau lucrul cu un specialist.”, explică Dr. Marinela Bănică, specialist în ortodonție holistică și Președintele Asociației pentru Sănătate Dentară.

Abordarea holistică asupra ortodonției este unică în România. Presupune colaborarea cu specialiști din alte domenii. Și este rezultatul a mai mult de zece ani de experiență și cercetări personale, în contact cu diferite școli de medicină dentară: franceză, engleză și americană.

Dinții strâmbi aduc boală

Simptomele problemelor ortodontice (malpozițiile dentare, pierderea precoce a dinților) au legătură cu alte probleme de sănătate generale. Iar între acestea două aparent nu există o relație. Practic, poate fi făcută o legătură între poziția dinților și afecțiunile la nivelul unor organe.

„Dinții, organele, glandele și țesuturile sunt interconectate. Plecând de la acest principiu, am constatat de-a lungul experienței mele că, nedepistate la timp, problemele ortodontice funcționale se pot transforma în probleme dento-maxilare, care dincolo de aspectul estetic, pot afecta întreaga stare de sănătate a organismului. De pildă, poziția dinților influențează postura corpului, care la rândul ei determină probleme la întregul schelet, lucru care afectează poziția naturală a organelor. De aici și până la afecțiuni ale organelor și o stare de sănătate precară mai este doar un pas”, adaugă dr. Marinela Bănică.

În acest sens, între 3 și 31 octombrie, Asociația pentru Sănătate Dentară pune la dispoziție gratuit o vizită de prevenție pentru copii cu vârste de maximum șapte ani, ca mod de celebrare a lunii octombrie ca lună a sănătății orale în ortodonție. De asemenea, pentru pacienții care doresc să afle mai multe despre metodele de tratament, specialiștii din Asociație vor oferi planuri de tratment individualizate, gratuit. Mai multe detalii legate de termene și condiții în această campanie găsiți pe pagina de Facebook a Asociației pentru Sănătate Dentară.

Ce este Asociația pentru Sănătate Dentară

Asociația pentru Sănătate Dentară a luat ființă în luna august a acestui an, cu scopul de a educa, informa și susține părinții în a se preocupa de sănătatea orală a copiilor lor. Obiectivul este de a preveni, astfel, problemele ortodontice sau cele asociate, la vârsta adolescenței și la maturitate. Direcția principală a Asociației este schimbarea mentalității și furnizarea de informații utile în scop de prevenție. Un rol extrem de important îl joacă stomatologii generaliști, părinții și profesorii, care pot ajuta prin colaborarea cu specialiștii ortodonți în prevenirea anomaliilor dento-maxilare la copii. În plus, Asociația își asumă rolul de a organiza conferințe de educare și formare a asistenților medicali în domeniul sănătății orale, precum și formarea profesională de instructori sau educatori de sănătate orală și dentară.

Sursa foto: Shutterstock