Încă de la primul pas al bebelușului apare și prima suspiciune de picior plat. Și primul semn de întrebare pentru părinte. De obicei, părinții responsabili se îngrijorează și merg cu copilul la medic în jurul vârstei de un an. Însă nu trebuie să se facă din asta un motiv de îngrijorare exagerată.

Copilul cu platfus este bolnav?

“Piciorul plat constă în prăbușirea bolților longitudinale și transversale ale piciorului. Până la vârsta de patru anișori, 96% dintre copii au piciorul plat. Așa că putem spune că acest lucru poate fi definit ca o stare fiziologică.”, afirmă Gabriela Nedel, kinetoterapeut Infant Kineto Clinic. “Evoluția depinde de fiecare caz în parte, lucrurile nefiind general valabile pentru toată lumea. Există cazuri care se remediază atunci când copilul începe să meargă, în timp. Dar există și cazuri de picior plat mai grave în fața cărora nu este chiar indicat să așteptăm o minune.”, completează Valentina Ioniță, kinetoterapeut.

Kinetoterapeuții spun că micuții pot tolera această problemă care de multe ori nu dă simptome. Însă există și cazuri când copilul cu platfus poate suferi din cauza afecțiunilor articulațiilor membrelor inferioare și ale coloanei vertebrale.

Cum depistăm problema

“Există părinți care își aduc copiii de 7-12 ani la recuperare pentru probleme de statică vertebrală (scolioze, cifoze, lordoze). Și află cu regret că au și platfus. Există părinți pasivi, care nu iau nicio atitudine sau, pur și simplu, cred că așa este normal. Deduc asta din faptul că observ pe stradă, fără să vreau, multă lume care merge atât de incorect”, spune Valentina Ioniță.

Pentru a evita simptomele neplăcute, medicii și kinetoterapeuții recomandă investigații non invazive și adaptarea terapiilor în funcție de caz. “Plantograma reprezintă o examinare foarte simplă. Copilul cu platfus sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care colorează pe o mochetă zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compară desenul obținut cu modelul ideal de a călca.”, descrie investigația Gabriela Nedel.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât evoluția va fi mai bună și mai rapidă. Pe de altă parte, nu sunt de acord cu pusul bebelușului în picioare foarte devreme. Când acesta nu este încă pregătit (gleznă instabilă, picior ușor modelabil). Deoarece, în timp, poate predispune către malpoziții ale piciorușelor. Consider însă că masajul în talpă, purtarea de încălțăminte cu talonete, atunci când este necesar, și kinetoterapia ajută foarte mult.”, spune Valentina Ioniță.

Ce e de făcut

“Cu toate că diagnosticul de platfus poate fi pus după vârsta de patru anișori, se recomandă începerea unui program de gimnastică medicală și înot înainte de această vârstă. Pentru formele mai severe de platfus se recomandă, în plus, și folosirea susținătoarelor plantare, împreună cu gimnastica medicală. Tratamentul chirurgical este recomandat abia după vârsta de 10 ani și doar atunci când nu s-a putut vindeca prin celelalte metode indicate de experți”, conchide Gabriela Nedel.

Copiilor cu platfus le face foarte bine mersul în picioarele goale și pe nisip uscat. Însă părinții trebuie să-i ferească de statul și mersul prelungit, activități care obosesc membrele inferioare.

Sursa foto: 123rf.com