Autism, ADHD, sindrom Down… Sunt probleme de sănătate diferite, unele se pot rezolva complet, în alte cazuri simptomele pot fi doar ameliorate. Dar durerea pe care o simte un părinte care are un copil bolnav este imensă. Ar trebui să vă comportați ”cu mult calm, înțelegere și căldură. În primul rând este bine te informezi și să afli exact ce presupune diagnosticul lui. De exemplu, un copil cu ADHD are deficit de atenție și concentrare, este nervos, irascibil. În acest caz, are nevoie din partea părinților de calm, ordine, rutină, căldura și suport”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Află ce soluții naturale sunt pentru autism!

Fii un sprijin pentru o familie care are un copil cu probleme grave de sănătate

Dacă ai rude sau prieteni care au un copil ”special”, fă-i să vadă că nu sunt singuri, că pot găsi un sprijin în tine. Chiar și un telefon și o vorbă bună pot face minuni. Astfel de familii pot să se simtă izolate și orice mână de ajutor din afară contează. Ai putea să le aduci și ceva bun de mâncare. Poate mama este prea epuizată să mai gătească ceva și i-ar prinde bine o pauză. În multe cazuri, copiii sunt ajutați de anumite fundații care au nevoie și ele de ajutor pentru a putea funcționa. Poți dona acei 2 % din salariu către o astfel de fundație și să-ți susții, astfel, cunoștințele.

Poate te interesează să citești: ADHD nu este boala copilului obraznic!

Răbdarea și încrederea sunt esențiale atunci când ai un copil cu probleme grave de sănătate

Psihoterapeut Tedy Creștin, adaptabil.ro

Psihoterapeut Tedy Creștin, adaptabil.ro

”Este firesc ca, după aflarea diagnosticului tu și soțul tău să vă simțiți frustrați, să experimentați teamă, tristețe sau chiar depresie. Dar dacă hotătârea voastră este de a crește copilul împreună, este bine să vă înarmați cu mult calm și răbdare. Deși multe afecțiuni se tratează sau pot fi ameliorate considerabil, rezultatele nu apar peste noapte, ci în urma unei munci susținute, zi de zi. Cu multă răbdare (exemplul personal este crucial) părinții vor repeta cu copilul rutinele zilnice. Îl vor calma. Îi vor preda lucrurile de bază de mai multe ori. Vor ține legătura cu persoanele de specialitate care se ocupă de tratamentul lui sau cu fundațiile care asigură voluntari. Cu cât un părinte crede mai mult în capacitatea copilului de a fi normal, cu atât vor crește șansele ca acest lucru se întâmple.”

Citește mai multe în dicționarul medical despre ce înseamnă Sindromul Down!

Sursa foto: 123rf.com