Când este vorba despre copii pacienți, aflați în diverse momente de cumpănă, familiile apelează mai greu la psiholog pentru problemele acestora.

luminita preduca

Luminița Preduca, psiholog specialist

“Din nefericire, societatea noastră nu încurajează vizita la psiholog. Există prejudecăți de tipul “nu am nevoie de sfaturi din partea unor necunoscuți!” sau “nu sunt nebun/nu am un copil nebun!”. Familiile apelează la sfatul unui specialist pentru copii, după o serie de încercări eșuate de a rezolva problemele. Sau atunci când sunt sfătuite de cei din mediul școlar. Oricum, în ultimii ani, s-a remarcat o schimbare de atitudine în ceea ce priveste vizita la psiholog. Deoarece stresul cotidian și cerințele din ce în ce mai presante asupra copiilor îi fac pe părinți să se simtă sufocați de probleme și să ceară ajutor specializat.”, spune Luminița Preduca, psiholog specialist la Infant Kineto Clinic.

De ce ajung copiii la psiholog

Care sunt principalele probleme pentru care copiii români ajung la psiholog?  Cel mai adesea, copiii români ajung la psiholog pentru că au un randament scolar scăzut. Prezintă o agresivitate crescută, suferă de diferite fobii. Se confruntă cu diverse temeri. Manifestă o lipsă de comunicare acasă sau în mediul școlar. Nu se pot adapta sau concentra.

“ADHD-ul (tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate) este tot mai des întâlnit. Copiii sunt hiperactivi, nu se pot concentra și vor să facă mai multe lucruri deodată. Săptămânal, diagnosticăm două cazuri de ADHD, ceea ce înseamnă foarte mult. Pe de altă parte, depresia este boala secolului. De cele mai multe ori, afectează și copiii. Presiunea socială și familială sunt din ce în ce mai mari. Se cere de la copil să fie cuminte, să fie un bun sportiv, să învețe foarte bine, să aibă note bune, să fie “în rândul lumii””, spune Luminița Preduca.

Cum ajută psihologul

Psihologul este liantul dintre copil și cei ce se ocupă de îngrijirea lui – părinți sau bunici. Specialistul îi ajută să comunice mai bine, să se ajute reciproc, să evolueze împreună, să devină un întreg. De asta este extrem de importantă participarea  – cu mintea și inima deschise – din partea membrilor familiei la terapia copilului.

“Părinții sunt parte activă în cadrul ședințelor, sunt sfătuiți cum să procedeze în anumite situații, unde au greșit, ce au făcut bun și unde pot corecta anumite comportamente. În lucrul cu copii, inclusiv părinții primesc consiliere psihologică, pentru că un mediu familial bun este foarte important pentru succesul terapiei”, concluzionează Luminița Preduca.

Psihologii spun că, de cele mai multe ori, părinții se consideră vinovați de reacțiile copiilor, dând vina pe lipsa timpului, a banilor sau pe greșelile soțului/soției. Nu se poate vorbi despre un eșec de parenting, ci este vorba despre aspirațiile, dorintele pe care le au parintii când se gândesc la copii lor, dorințe care, de multe ori, nu corespund cu nevoile copiilor. Toate aceste lucruri pot fi prezentate și discutate cu ajutorul psihologului specializat în terapia familiei – neidentificate și nelămurite pot degenera în conflicte puternice.

Sursa foto: Infant Kineto Clinic