Îndemnul de a consuma toată mâncarea pe care le-o punem în față micuților poate să fie mai degrabă distructiv. Faptul că aud de mii de ori Copiii cuminți papă tot din farfurie le formează obiceiuri alimentare nesănătoase. Faptul că îl obligi să mănânce tot îl învață încă de mic că nu este în stare să decidă pentru el însuși. El nu știe nici cât trebuie să mănânce.

Copiii cuminți papă tot din farfurie – idee care poate duce la obezitate

Dr. pediatru Andreea Avram este de părere că ”obligarea copilului să se hrănească nu poate duce decât la două variante, niciuna câștigătoare. Prima este că micuțul poate ajunge să refuze total alimentele care i se oferă. Apoi, sub șantaj emoțional că ”moare de foame”, părinții îi vor da gustări nesănătoase sau necorespunzătoare, dar care plac. ”Măcar să mănânce o prăjitură, dar să mănânce ceva”, își spune părintele. Un alt rezultat posibil al faptului că îl obligi să ”pape” tot, ar putea fi să înceapă să aibă tendința să mănânce mai mult decât are nevoie. Un exces de calorii la fiecare masă, în tandem cu lipsa exercițiului fizic, atât de frecventă în ziua de azi, îl poate duce la obezitate. Statisticile spun că 30 % dintre adulții obezi, au fost așa și în copilărie”.

Obezitatea infantilă poate fi prevenită

Copiii cuminți papă tot din farfurie și învață să ignore senzația de sațietate

dr. Adela Moldovan, ambasador Food Revolution

dr. Adela Moldovan, ambasador Food Revolution

Atunci când le spunem copiilor să mănânce tot din farfurie, nu le dăm voie să decidă ei cât vor să consume, în funcție de ce le transmite corpul lor. Mai ales dacă îi cerți, ei vor mânca mai mult decât au nevoie, trecând peste senzația de sațietate. Treptat, ei învață să-și ignore senzația transmisă de propriul corp și sunt expuși riscului de a deveni obezi. Este important să avem încredere în copiii noștri și în abilitatea corpului lor de a mânca atât cât au nevoie. Micuții nu fac greva foamei. Pentru un comportament alimentar sănătos, este important ca ei să cunoască bine atât senzația de foame, cât și pe cea de sațietate. Chiar dacă mănâncă foarte puțin la o masă, va mânca mai bine la următoare. Este important să nu ajungi la disperare și să nu-l forțezi atunci când el nu simte nevoia.”

Citește și: Alimentația corectă a copilului pe timp de vară

Sursa foto: 123rf.com