În perioada 15 octombrie – 14 decembrie 2016, Federația Asociațiilor Bolnavilorde Cancer (FABC) a organizat a șasea ediție a campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân – „Nu am făcut destul”. Pentru al treilea an consecutiv, a fost desfășurată o caravană în opt județe din țară. Astfel, femeile din mediul rural au putut beneficia de examinări medicale gratuite ale sânilor. Rezultatele campaniei evidențiază încă o dată cât de important este să se înființeze un program de screening național pentru cancerul la sân. Controlul pentru cancerul de sân e obligatoriu și salvează vieți.

De ce se impune controlul pentru cancerul de sân

  • 14% dintre femeile examinate în 2016 prezentau suspiciuni de cancer de sân.
  • 78% dintre femeile examinate nu făcuseră, anterior, niciun control medical la sân.
  • 6% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de sân în familie.

„În strainatate, programele naționale de screening sunt o normalitate. Noi credem că e timpul să acceptăm că dreptul la sănătate chiar este un drept universal. Iar un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, realizat în concordanță cu recomandările europene, ar fi esențial în acest sens.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

La țară, e jale

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), 1.129 de femei din șapte județe (Bacău, Buzău, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj și Mehedinți) au fost consultate clinic. Dintre cele 1.129 de femei, aproximativ 14% au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor. Din observațiile medicilor, cele mai frecvente modificări ale sânilor sunt: prezența formațiunilor palpabile, uneori chiar de 4 centimetri, dureroase sau nedureroase, precum și retractarea mameloanelor sau secrețiile mamelonare. La fel de îngrijorător este și faptul că 78% dintre femeile examinate nu își făcuseră anterior niciun control medical al sânilor. Mai mult decât atât, 13.5% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravană nu făcuseră niciodată o ecografie mamară sau mamografie. Doar 6% au un istoric de cancer de sân în familie. Iar 3% dintre femeile cu probleme la sâni nu au împlinit 40 de ani.

În fiecare zi se moare de cancer de sân

25 de femei sunt diagnosticate zilnic în țara noastră cu cancer de sân. Iar 36% dintre cazurile diagnosticate se sfârșesc, deși boala, depistată la timp, poate fi vindecată.

„Am fost și de această dată surprinși să le vedem pe femei reticente. Refuzând de cele mai multe ori să meargă la medic pentru un control de rutină ca acesta. Din cauză că  evită (și, în unele cazuri, refuză) să meargă la control periodic, femeile ajung la medic în momentul în care boala este deja avansată. Și, deci, șansele de supraviețuire sunt destul de mici. Ne bucurăm că am reușit, totuși, să le facem pe câteva dintre ele să conștientizeze că nu au de ce să se teamă. Și, mai mult, că își fac lor înselor un bine dacă apelează la medicul specialist.”, a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB.

Controlează-ți sânii periodic!

În țările unde s-au aplicat programe de screening și mijloace de diagnosticare precoce, mortalitatea prin cancer mamar a început să scadă considerabil. Controlul pentru cancerul de sân nu ar trebui să fie o opțiune, ci obligatoriu. Căci, depistat în stadiu incipient, cancerul de sân se vindecă.

Ce trebuie să știii

  • Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere.
  • Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer
  • Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.
  • Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom.

Recomandări importante în prevenție:

  • Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii. De preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
  • Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Sursa foto: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer