Datele colectate în ultimii ani de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor situează țara noastră pe locul 2 în cazul infecției cu sifilis, principala cauză fiind contactul sexual neprotejat. Studiile arată că peste 30% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, în timp ce 16% dintre aceștia nu au folosit niciodată această metodă de protecție. De asemenea, contactul sexual neprotejat continuă să fie, în România, calea de transmitere a infecției cu HIV cea mai des întâlnită pentru categoria de vârstă 25 – 29 de ani.

Bolile cu transmitere sexuală rămân ascunse

În țara noastră multe dintre aceste afecțiuni sunt încă subdiagnosticate. Infecțiile cu transmitere sexuală afectează evoluția și dezvoltarea fetală. Prezentarea la medic pentru evaluare preconcepțională sau cel mai târziu în primele săptămâni de sarcină este esențială. 30% din femeile însărcinate nu se prezintă la medic pentru a fi luate în evidență. Așa că nu sunt depistate cu aceste boli și nu sunt tratate. Iar asta reprezintă o gravă problemă de sănătate publică. Și una din cauzele de creștere a ratei de prematuritate, a riscului la naștere și a complicațiilor legate de sarcină, atât pentru mamă cât și pentru copil. În România, cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală sunt chlamydia, sifilisul și gonoreea.

Contactul sexual neprotejat al mamei duce la ITS !

O mamă care prezintă infecții cu transmitere sexuală (ITS) poate transmite boala copilului. În timpul sarcinii sau în timpul nașterii. Iar asta are consecințe grave. Care variază de la malformații, avort spontan, naștere prematură, până la hepatite virale, HIV și altele.

“În 75% dintre cazuri, bolile cu transmitere sexuală nu prezintă simptome. Însă în momentul depistării lor, acestea pot fi într-un stadiu avansat, foarte grav. Debutul infecției este foarte discret, iar netratarea acesteia poate afecta, în cazul femeilor, uterul, trompele uterine și ovarele. Principala cauză o reprezintă contactul sexual neprotejat, dar unele infecții pot apărea și independent de această cale de transmitere, cum este cazul infecției candidozice.

Din păcate, în România, peste 90% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 – 24 de ani nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuală, iar comunitatea medicală din țara noastră trebuie să acționeze în consecință, prin promovarea unui comportament sexual adecvat și educarea populației pentru a apela la servicii medicale specifice.“ a declarat Dr. Iosif Niculescu, Medic Specialist Obstetrica-ginecologie, în cadrul simpozionului “Prevenția și depistarea precoce a bolilor infecțioase cu transmitere sexuală” organizat de Societatea de Boli Infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” , în parteneriat cu Asociația SAMAS și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Sursa foto: 123rf.com