Citește și:Cardamonul poate preveni bolile gastro-intestinale. Ce alte beneficii mai are acest condiment

O echipă de cercetători din mai multe țări, printre care Marea Briotanie și SUA, a studiat dieta alimentară și riscul de deces prematur în rândul a aproape 200.000 de persoane din 18 state, ale căror vârste erau cuprinse între 35 și 70 ani.  Informațiile privind dieta au fost colectate prin intermediul sondajelor, în timp ce oamenii de știință au verificat factorii referitori la vârstă, sex, fumat, activitatea fizică și indicele de masă corporală, calculând modul în care acestea contribuie la apariția decesului prematur. În urma analizei, cercetătorii au constatat că persoanele care obișnuiau să consume cu 20% mai mulți carbohidrați decât persoanele ce urmau o dietă echilibrată au un risc cu 28% mai mare de deces prematur.

Cu toate acestea, consumul ridicat de carbohidrați nu a fost asociat cu moartea din cauze cardiovasculare.  În schimb, în rândul persoanelor a căror dietă alimentară conținea mai multe grăsimi, cei care obțineau în medie 35,3% din numărul total de calorii consumate zilnic din grăsimi au înregistrat un risc de deces prematur cu 23% mai mic prin comparație cu restul.

Grăsimile „bune” nu trebuie să lipsească din meniu! Tu știi care sunt?

Este adevărat că grăsimile au un conținut mai ridicat de calorii decât carbohidrații sau proteinele. În plus, grăsimile saturate, conținute, în principal, de produsele animale, sunt asociate cu un nivel ridicat de colesterol, un factor de risc pentru problemele cardiace și pentru accidentele vascular cerebrale. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că organismul uman are nevoie de grăsimi. Acestea sunt esențiale pentru impulsionarea bunei funcționări celulare, pentru producerea de hormoni și absorbția anumitor vitamine. În plus, grăsimile nesaturate, de genul acizilor grași Omega3, pe care le găsim în peștele gras, luptă împotriva bolilor de inimă. Și grăsimile polinesaturate, pe care le găsim în cereale, legume sau semințe sunt de mare ajutor organismului. Studiile arată că oameni care folosesc uleiul de măsline, ce are un conținut ridicat de grăsimi monosaturate, suferă mai puține accidente vasculare cerebrale.

Carbohidrații ”răi” sunt mai ales în produsele rafinate

Carbohidrații ”răi” se găsesc în alimente precum cerealele rafinate, pâinea albă, biscuiți, prăjituri, băuturi acidulate, chipsuri, sau siropuri. Aceste alimente care suferit o serie de modificări de la starea naturală prin metode de procesare sau rafinare. Ele fac ca alimentele respective să-şi piardă o mare parte din valoarea nutritivă. Mai mult, produsele bogate în carbohidraţi „răi” conţin şi mult zahăr sau făină albă, dar şi coloranţi, aditivi, arome sau conservanţi, care au efecte negative pe termen lung asupra sănătăţii.

Citește și: