Campania de screening cardiac pentru copii ”Nicio Zi fără Joacă” se prelungește în luna iulie. Află cum poate beneficia copilul tău de EKG și de consult cardiologic gratuit pentru copii.

Unde poți face un consult cardiologic gratuit pentru copii

Datorită numărului mare de cereri, programul de screening cardiac ”Nicio zi fără joacă”, lansat în 2015 de Centrele de Excelență ARES, se extinde până la data de 31 iulie. Părinții pot programa copiii sub 12 ani la electrocardiograme și evaluări cardiace gratuite.

Anul acesta programul de screening este disponibil în București, la Centrele Ares, în Cluj-Napoca, la Spitalul Monza-Ares, și în Focșani, Buzău și Giurgiu, în rețeaua clinicilor Ritmico.

Pe parcursul lunii iulie, medicii vor continua să ofere consultații gratuite. Și vor interpreta electrocardiogramele micilor pacienți. Campania se desfășoară într-o atmosferă relaxată. Copiii vor face poze cu Căpitanul Inimioară – supereroul care are grijă de sănătatea lor, vor colora și se vor juca.

Cine și de ce are nevoie

Vizați sunt în special copiii care provin din familii cu antecedente cardiovasculare. Dar un consult cardiologic gratuit este indicat și celor care fac sport de performanță. Și celor care nu au efectuat până acum un control cardiac.

Electrocardiograma este o investigație minim invazivă. Poate oferi date importante despre sănătatea inimii. Nu este dureroasă. Durează numai câteva minute și poate fi efectuată la orice vârstă. Singura condiție este ca cel mic să fie liniștit și să respire normal.

În București, consultațiile vor avea loc la sediul Centrelor de Excelență ARES, din strada Tony Bulandra numărul 27, sectorul 2, în baza programărilor la numărul de telefon 031 9300. Pentru copiii din Cluj, programările se fac la numărul de telefon 021 9987, iar pentru copiii din județele Giurgiu, Focșani și Buzău la numărul 021 9966.

Campania ”Nicio zi fără joacă” urmărește depistarea afecțiunilor și a malformațiilor cardiace la copii, în condițiile în care anual în România se nasc aproximativ 1200 de copii cu malformații cardiace congenitale. Dintre aceștia, mai puțin de 500 sunt operați.

În cadrul primelor patru ediții ale campaniei de screening au fost investigați peste 900 de copii. Unul din cinci a fost diagnosticat cu o afecțiune cardiacă. Cu ajutorul electrocardiogramei, medicii de la Centrele de Excelență ARES au diagnosticat o serie de afecţiuni congenitale, precum malformaţiile cardiace congenitale de tip Defect Septal Atrial/Ventricular, Persistență De Canal Arterial, Foramen Ovale Patent, afecţiuni despre care părinţii nu ştiau. Medicul cardiolog a pus sub observaţie micuţi cu afecţiuni de natură electrică – aritmii respiratorii, tahicardii sinusale, bradicardii sinusale, sindrom Wolf Parkinson White, boli de natură structurală precum hipertrofie ventriculară stângă şi, respectiv, dreaptă.

Sursa foto: Centrele de Excelență ARES