Din diferite motive, în ultimii ani, auzim tot mai des reprezentante ale sexului frumos plângându-se din cauza neplăcerilor provocate de problemele digestive și, în special, de constipație. Pentru că, în cele mai multe cazuri, de rușine sau pur și simplu din comoditate, constipația rămâne netratată corespunzător, aceasta atrage după sine și complicații, precum hemoroizii, fisurile anale și chiar apariția tumorilor interne, adică a unor forme de cancer.

Chiar suferi de constipație?

Înainte de a-ți pune singură diagnosticul, ar fi indicat să te consulți cu un specialist, să vezi dacă, într-adevăr, suferi de constipație. Aceasta este una dintre afecțiunile digestive cel mai des întâlnite și constă în eliminarea întârziată, dificilă, uneori chiar dureroasă a conținutului intestinal, adică o dată la un interval ce depășește 48 de ore.

De cele mai multe ori, constipația este însoțită și de dureri abdominale, de balonare, de gaze intestinale, de grețuri, respirație urât mirositoare, oboseală inexplicabilă și chiar migrene. Materiile fecale sunt dure, greu de eliminat. Deși poate părea dezagreabilă, recomandarea de a analiza aspectul scaunului, după evacuare, nu este întâmplătoare. Căci forma, consistența și chiar mirosul acestuia pot scoate la iveală semnele unor boli grave, precum cancerul de colon.

„Chiar și la cel mai mic semn de disconfort digestiv, trebuie cerut sfatul unui specialist. De cele mai multe ori, tranzitul intestinal se normalizează în urma unui regim alimentar adecvat și a unui program regulat de mișcare. Există însă cazuri în care constipația poate fi semnalul de alarmă al unor afecțiuni grave, care necesită intervenția chirurgicală, dacă nu sunt depistate în timp util.”, ne avertizează dr. Dănuț Andronesi, medic specialist chirurg și proctolog.

Constipația îți distruge sănătatea

Ceaiurile, medicamentele cu efect laxativ, siropurile, supozitoarele ori cine știe ce alte metode utilizate pentru înlăturarea constipației nu sunt eficiente pe termen lung. În plus, creează dependență și nu alungă decât efectul nedorit, nu și cauza apariției problemei. Prin urmare, pentru a beneficia de un tratament adecvat, trebuie găsite mai întâi motivele disconfortului digestiv.

Diagnosticul se pune, de obicei, în urma unor analize specifice, precum, irigografia, endoscopia, tomografia, colonoscopia, rectoscopia sau rezonanța magnetică. O banală examinare a rectului poate depista în fază timpurie cancerul de prostată, spre exemplu, care se manifestă și prin constipație rebelă. „Multe boli cronice degenerative își au originea în intestin. Flora microbiană din intestin se dezvoltă exagerat în constipație, toxinele rezultate suprasolicită ficatul, rinichii, pancreasul. Efortul depus la defecație duce la apariția hemoroizilor, fisurilor anale, chiar a herniilor ombilicale sau hiatale. Ocluzia intestinală, peritonita și diverticuloza sunt numai câteva dintre complicațiile constipației.”, spune dr. Andronesi.

Printre cauzele apariției constipației se mai numără și schimbarea temporară a domiciliului, anumite medicamente luate pe parcursul unui tratament, activitatea fizică redusă, rușinea, dar și anumite tulburări endocrine, precum dereglările glandei tiroide, suprarenalelor ori pancreasului.

Eliberează-te!

Odată stabilită cu exactitate cauza constipației, nu ne rămâne decât să o îndepărtăm pentru totdeauna. Acest lucru presupune o schimbare a alimentației, a regimului de viață în general. Tratamentul urmărește reglarea tranzitului intestinal. Iată ce ai de făcut:

1.Încearcă să-ți formezi un reflex de a evacua fecalele la o oră fixă, dimineața.
2.Ai grijă să faci mișcare măcar o jumătate de oră zilnic.
3.Masează, cu ambele palme, cu mișcări circulare, în sensul invers acelor de ceasornic, abdomenul, câte 10 minute zilnic.
4.Renunță la medicamentele cu efect laxativ, fie ele și pe bază de plante.
5.Bea cel puțin 2,5 l apă plată pe zi și exclude băuturile acidulate de orice fel.
6.Evită alimentele constipante, precum orezul, morcovii, pâinea albă și hrănește-te cu produse bogate în fibre și cereale.
7.Nu te sfii să-ți golești intestinele, atunci când simți nevoia, căci jena exagerată poate provoca probleme de sănătate grave.

Sursa foto: 123rf.com