Dar dacă vei afla mai multe lucruri despre digestia bebelușului, vei ști să identifici constipația și să o tratezi corect și la timp.

Pot fi mai puține scaune ceva normal la bebeluși?

Pentru că laptele matern este foarte nutritiv, corpul bebelușului îl absoarbe, uneori, aproape în totalitate și rămâne prea puțină materie de eliminat. Așa că micuțul poate să aibă scaun doar din când în când. Un scaun pe săptămână este normal la un bebeluș hrănit la sân și nu înseamnă că are probleme cu constipația.

Care este frecvența normală a scaunelor

În prima săptămână de viață trebuie să aibă minimum trei scaune pe zi. Apoi, apar mai multe. Poate fi normal ca în primele două luni să aibă scaun aproape după fiecare masă, adică vreo 5-6 scaune pe zi. Dar, apoi, poate ajunge și la frecvența de doar un scaun pe săptămână. Așa că părinții nu trebuie să se îngrijoreze, dacă micuțul are o stare generală bună, nu varsă și ia în greutate. În cazuri rare, există probleme medicale care cauzează constipația severă a bebelușului. De exemplu, mușchii interni sunt blocați și există un blocaj general în tractul digestiv. Atunci trebuie mers la doctor. Nu te neliniști, bebelușul semnalează dacă este o problemă. Altfel, scaunul rar este normal.

Cum îți dai seama că are probleme cu constipația

Constipația nu este definită doar de faptul că bebelușul are scaun rar. E importantă și consistența lui sau cât de greu îi este să-l elimine. Dacă nu se screme tare, nu dă semne că îl doare și scaunul este moale, înseamnă că totul e bine. Pe de altă parte, ar trebui să mergi la doctor dacă:

  • se screme foarte tare sau pare că nu se simte confortabil atunci când elimină scaunul:
  • scaunul este tare;
  • scaunul are urme de sânge sau e negru;
  • nu are scaun o dată la 5 până la 10 zile.

Cum să-l faci să scape de constipație

  • Constipația bebelușului nu ar trebui să fie niciodată un motiv să oprești alăptarea.
  • Dacă îl hrănești cu lapte praf, schimbă marca pe care o cumperi, după ce te-ai consultat cu pediatrul.
  • Dă-i să bea în biberon puțin suc de fructe (ex. prune sau pere). Sau dă-i mai multă apă (30-60 ml pe zi) dacă are mai mult de patru luni. Întreabă pediatrul înainte de a face asta.

Citește și:

Cum îngrijești corect pielea bebelușului

Dureri de dentiție la bebeluși. Remedii de calmare a durerii

Sursa foto: 123rf.com