Conjunctiva este membrana care acoperă fața posterioară a pleoapelor și globul ocular până la marginea corneei. Potrivit specialiștilor, există mai multe cauze care determină apariția acestei afecțiuni. Iar simptomele și tratamentul variază în funcție de etiologie. De aceea, conjunctivita se tratează numai la medic.

De ce apare conjunctivita

”Conjunctivita este o afecțiune inflamatorie a conjunctivei de cauza variabilă. Severitatea ei variază de la hiperemie conjunctivală ușoară cu lacrimare, până la inflamații foarte grave din cauza complicațiilor pe care le pot produce. Boala poate fi cauzată fie de infecții virale, precum cea cu herpes simplex, Varicela zoster, Epstein Barr, fie de infecții microbiene de natură bacteriană (stafilococ, streptococ, gonococ), fungică sau cu Chlamydii. Acestea nu sunt singurele cauze care pot cauza conjuctivite. Alți factori declanșatori sunt de natură alergică (praf, polen, farduri, lentile de contact) sau factori iritanți (cosmetice, fum de țigară, clorul din apa piscinelor etc)”, spune dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie la Spitalul Clinic Sanador.

Simptomele sunt diferite

”În cazul conjunctivitelor bacteriene apar următoarele simptome: hiperemie conjunctivală, senzație de corp străin, secreții mucopurulente cu lipirea pleoapelor dimineața la trezire. În conjunctivite virale apar hiperemie conjunctivală, secreție apoasă, adenopatie preauriculară. În conjunctivite alergice e predominantă senzația de mâncărime, congestie conjunctivală, secreție apasă sau filamentoasă. Aceste simptome putând fi dublate de alte simptome alergice precum rinita alergica, tuse seacă. În general, nu există o scădere a acuității vizuale. Decât dacă boala se complică cu infecții ale corneei (keratoconjunctivită). În acest caz, scade acuitatea vizuală și apare fotofobia”, explică medicul.

Conjunctivita se tratează la medic

La apariția oricăror semne de acest fel trebuie să ne adresăm medicului oftalmolog. Este singurul care poate stabili tratamentul în funcție de tipul conjunctivitei. Specialiștii ne sfătuiesc să evităm auto-medicația. Fie că este vorba de aplicarea unor picături recomandate de farmacist, fie a compreselor cu mușețel care, departe de a calma simptomele, pot agrava simptomatologia.

”Medicul poate pune un diagnostic în funcție de simptomele descrise de fiecare pacient. Dar acesta poate fi uneori însoțit de un examen bacteriologic, virusologic și citologic al secreției conjunctivale, pentru a stabili cu certitudine care este cauza.”, subliniază dr. Hayfa Masri.

În cazul conjunctivitelor virale, tratamentul se reduce la terapie simptomatică. Cu excepția conjunctivitelor herpetice sau cauzate de virusul varicelo-zosterian.

”Dacă se depistează o cauză bacteriană, tratamentul va presupune administrarea unui antibiotic local. Acesta poate fi început înainte de avea rezultatele examenului secreției conjunctivale și modificat ulterior, în funcție de acesta. Nu se va aplica pansament pe ochiul cu secreție, acesta putând duce la agravarea bolii prin proliferarea germenilor. De asemenea, un tratament nepotrivit poate duce la agravarea afecțiunii cu reducerea severă a acuității vizuale”, spune medicul.

Tratamentul conjunctivitei alergice urmărește să elimine reacția inflamatoare de la originea afecțiunii. Se va căuta identificarea și înlăturarea alergenului în cauză, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre un tratament cu antihistaminice.

Așa previi infectarea

Apariția conjunctivitei poate fi favorizată de igiena necorespunzătoare a piscinelor, folosirea în comun a prosoapelor și produselor cosmetice, expunerea la poluanți atmosferici și se răspândește cu ușurință în colectivități (mai ales la copii).

”Pentru a evita răspândirea în colectivități precum grădinițe sau școli, se recomandă tratarea, izolarea șu urmărirea cazurilor diagnosticate, pentru că cele de natură bacteriană și virală sunt foarte contagioase. De asemenea, trebuie să îi învățăm pe cei mici anumite reguli care îi ajută să se ferească de această afecțiune (și să le respectăm și noi, adulții).

Printre acestea se numără: igiena riguroasă a mâinilor și a feței ( apă cu săpun), folosirea compreselor sterile și a serului fiziologic pentru a îndepărta secrețiile, evitarea folosirii în comun a prosoapelor, fețelor de pernă, cosmeticelor și colirurilor, întreruperea folosirii lentilelor de contact pe perioada tratamentului, evitarea contactului cu zonele afectate”, spune medicul. În situația în care nu este tratată corespunzător, conjunctivita poate duce la anumite complicații precum blefarite, infiltrate corneene sau ulcere marginale.

Sursa foto: 123rf.com