De la „ar trebui să…” până la concretețe, calea este deseori una extrem de  sinuoasă, dificilă și lungă, iar cazul sănătății mintale a angajaților din România nu a făcut vreo excepție. Până în prezent. Mai precis până în data de 10 octombrie 2018.

Citește și: Cum să-ți îmbunătățești sănătatea mintală prin 5 metode simple

Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă”. Pași importanți pentru sănătatea mintală a angajaților români

Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă” celebrează 25 de ani de activitate a Fundației Estuar și Ziua Mondială a Sănătății Mintale, , organizată de Fundația Estuar și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul Mental Health Europe, Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, al Asociației Penumbra Scoția și al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, mai marchează un eveniment care, după părerea noastră, ar trebui să devină unul de referință.

Și anume, cei mai importanți pași de până acum în privința recunoașterii, creării și legiferării aspectelor vitale privitoare la sănătatea mintală a angajaților români!

Citește și: Studiu: Mersul la biserică prelungește viața și ajută sănătatea mintală

Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă”. Specialiști internaționali și români

Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă” a beneficiat de participarea și expertiza specialiștilor internaționali și români, reprezentanți și decidenți ai sectoarelor și domeniilor cheie direct implicate în această problematică. Conferința a abordat aspecte precum cele legislative specifice, de creare și promovare a drepturilor angajaților și a sănătații lor mintale prin strategii și programe bine definite și puse în practică, aspecte de identificare, prevenție și tratare a bolilor și tulburărilor mintale, aducându-se astfel în discuție cele mai delicate și importante nevoi și pericole ce privesc în prezent sănătatea mintală a angajatului.

 

Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă”. Cele mai mari problemele ale angajaților români

Ca urmare a acestui eveniment, specialiștii, împreună cu decidenții politici prezenți, au concluzionat următoarele:

Sindromul Italia este un fenomen medico-social ce afectează femeile care lucrează ca “badante” în Italia și familiile acestora. Astfel, 3 din 5 îngrijitoare au suferit la un moment dat în viață de acest sindrom, caracterizat de stres psihologic permanent.

• Societatea românească are nevoie de acțiuni continue și urgente de promovare și prevenție a sănătății mintale la locul de muncă, concretizate legislativ și aplicate în orice aspect lucrativ.

• Este nevoie de suport psiho-social pentru persoanele angajate, în vederea ameliorării problemelor legate de burnout, precum și de un statut și de măsuri recunoscute oficial din punct de vedere medical și legal.

Acordarea de suport micilor companii pentru dezvoltarea de programe de promovare a activităților de sprijin al unei vieți sănătoase la locul de muncă conduce la prevenirea, ameliorarea și rezolvarea problemelor de sănătate mintală.

Acordarea de subvenții pentru investiții în programe de sănătate mintală la locul de muncă diminuează în mod considerabil costurile financiare legate de absenteism și concedii medicale.

Este nevoie de a beneficia de sprijin permanent din partea sistemului național de sănătate publică, prin intermediul Ministerul Sănătății.

Există o nevoie profundă și urgentă pentru reglementarea la nivel național și local a sănătății mintale la locul de muncă.

Necesitatea sprijinului pentru angajații care lucrează pe cont propriu.

Necesitatea dezvoltării sprijinului online, telefonic și față în față pentru angajați.

• Necesitatea dezvoltării de parteneriate public-private pentru o mai bună sănătate mintală la locul de muncă.

Folosirea tehnologiilor moderne pentru optimizarea sănătății mintale la locul de muncă.

Citește și: Fricile netratate la timp pot afecta sănătatea mintală

Fundatia Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociaţia Penumbra din Scoţia şi Liga Română de Sănătate Mintală şi este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare de zi şi locative acreditate şi recunoscute la nivel local, naţional şi internaţional. Misiunea Fundaţiei Estuar este de a oferi opţiuni sociale şi alternative adulţilor cu probleme de sănătate mintală, în vederea incluziunii lor în comunitatea românească. (www.estuar.org)

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com