Condimente-medicament care combat virusurile. Le adaugi în mâncare pentru a avea un gust bun, dar ele pot fi leac pentru mai multe probleme de sănătate. Află ce calități terapuetice au tarhonul, busuiocul sau scorțișoara de la Dr. farmacist Ovidiu Bojor, coautor al cărții „Sănătate prin semințe, legume și fructe”, apărută la Editua Fiat Lux.

Citește și: Cum să te protejezi de coronavirus dacă folosești mijloacele de transport în comun

Condimente-medicament care combat virusurile: Busuiocul

În medicina tradițională, era folosit împotriva guturaiului, bronșitei acute și cronice, dar și pentru stimularea digestiei, ca antiseptic intestinal, diuretic, antiinflamator renal și al intestinului subțire și pentru combaterea colicilor intestinale, balonărilor. Este un bun antiseptic pulmonar și antifebril. În plus, calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Are un efect bun în stări de neliniște și agitație, dureri de cap, migrene. Mai este recomandat femeilor în timpul alăptării.

Condimente-medicament care combat virusurile. Cum consumi busuiocul

Se poate consuma ca atare, proaspăt sau uscat, în mâncăruri și salate. Sunt numeroase rețete care recomandă folosirea busuiocului sub formă de infuzie (una-două lingurițe de frunze uscate sau proaspete la o cană de apă). Ceaiul se poate utiliza extern sub formă de gargară în candidozele bucale sau pentru irigații și băi de șezut în cazul celor vaginale.

Citește și: 7 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar

Condimente-medicament care combat virusurile: Scorțișoara

Scorțișoara este un stimulent al aparatului imunitar, cu un rezultat excelent în răceli, gripă și boli infecțioase. Este indicată și în anorexie, colite, stomac leneș, frigiditate, candidoze, tricomonaze, suprasolicitare nervoasă cauzată de stres. Dă un gust extraordinar prăjiturilor sau vinului fiert, dar se găsește și în numeroase produse fitofarmaceutice, ca ingredient sau pentru corectarea gustului neplăcut a unor medicamente. Poți prepara și un delicios ceai de scorțișoară după cum urmează. Pune la infuzat timp de 10 minute un baton de scorțișoară într-o jumătate de litru de apă fierbinte. Când a ajuns la o temperatură la care poate fi băut, îndulcește cu miere.

Sursa foto: 123rf.com