Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Los Alamos arată că noua tulpină a apărut în februarie în Europa, a migrat repede pe Coasta de Est a Statelor Unite şi a devenit tulpina dominantă în toată lumea încă de la jumătatea lunii martie.

Tulpina dominantă, apărută în Europa, este diferită de cea din China, arată studiul. În afara faptului că se răspândeşte mai repede, această tulpină de coronavirus are şi capacitatea de a-i face pe cei infectaţi mai vulnerabili la o a doua infecţie, după ce au luat o dată boala, se arată în studiu.

Nu este clar locul în care a apărut noua tulpină COVID, dar datele arată că a infectat rapid mult mai multe persoane decât tulpinile din Wuhan, China, iar în câteva săptămâni a devenit tulpina predominantă în mai multe ţări.

Potrivit studiului, noua tulpină de coronavirus este mult mai infecţioasă faţă de predecesoarele sale, dar nu se ştie exact de ce.

Au fost identificate 14 mutații ale noului coronavirus

Autorii studiului au analizat peste 6.000 de secvenţe de coronavirus din întreaga lume. Echipa Los Alamos, asistată de oamenii de ştiinţă de la Duke University şi Universitatea Sheffield din Anglia, a identificat 14 mutaţii, potrivit Mediafax.

Aceste mutaţii au apărut între cele aproape 30.000 de perechi de baze de ARN despre care alţi oameni de ştiinţă spun că alcătuiesc genomul coronavirusului. Autorii raportului s-au concentrat pe o mutaţie numită D614G, ce este responsabilă de schimbarea vârfurilor virusului.

Vezi și Încă o ipoteză despre originea COVID-19, infirmată. Ce arată secvențele genetice ale virusului din regiuni diferite ale lumii

Citește și: