Cele mai multe dintre complicațiile după naștere sunt asociate operației cezariană. Pentru că este o intervenție chirurgicală majoră, are riscurile oricărui tip de operație. Primele probleme care apar într-o astfel de situație, și totodată cele mai simple, sunt senzația de greață, vărsăturile și durerile de cap. De regulă, acestea sunt simptomele clasice de după anestezie.

”Mai grave, și nu atât de rare precum ne-am dori, sunt infecțiile uterine și pierderile masive de sânge. Ambele pot să apară din cauza tăieturii care se face pentru a scoate bebelușul și care nu se vindecă așa cum trebuie. Pe lângă asta, pot surveni și infecții ale cicatricei abdominale, atunci când zona se înroșește și devine caldă, dureroasă și tare, precum și infecții urinare, cauzate de sondă care se montează preoperator, pentru eliminarea urinei”, spune Dr. Tarek Abdou (foto mic), medic specialist obstetrică-ginecologie.

Complicațiile de după naștere pot include hemoroizi, mastită sau depresie

La acestea se adaugă și complicațiile intestinale, precum balonare, constipație sau crampe abdominale, care pot fi extrem de dureroase.
Probleme pot să apară și în urma nașterii naturale. Spre exemplu, multe femei fac hemoroizi după ce dau naștere, chiar dacă nu au avut astfel de probleme în timpul sarcinii. Chiar dacă, pentru unii, e un subiect tabu, afecțiunea este cât se poate de reală și de frecventă printre proaspetele mămici. Pentru ameliorarea situației, medicii recomanda suplimentarea dietei cu fibre și un consum crescut de lichide. “O altă complicație care apare, de regulă, după nașterea naturală, este incontinența urinară. Această se manifestă mai ales atunci când râzi, tușești sau strănuți. Din păcate, până la vindecarea completă a zonei intime, de după epiziotomie (incizia perineului în timpul nașterii), nu prea ai ce să faci. Exercițiile de tonifiere a mușchilor pelvini ajută, însă nu te scapă de problemă peste noapte”, adaugă dr. Tarek Abdou.

Odată începută alăptarea, crește și riscul de mastită – o infecție a sânului, care apare atunci când el nu este golit complet la fiecare sesiune de supt a bebelușului sau din cauza unei infecții bacteriene. Treptat, sânii devin dureroși, iar disconfortul mămicii crește. Studiile arată că până la 3 din 100 de femei care alăptează sunt predispuse să facă această infecție a sânului.

Unele femei experimentează și căderi masive ale părului, după nașterea bebelușului. Din fericire, e doar o fază trecătoare, care nu durează, de regulă, mai mult de câteva săptămâni. Dacă această cădere a părului e drastică și te deranjează, o soluție ar fi să îți scurtezi părul până când lucrurile revin la normal.

Printre complicațiile de după naștere, deloc de neglijat este și depresia post-partum. Această problemă afectează până la 8 din 10 lăuze. Starea de tristețe se instalează, de regulă, la câteva zile după naștere și se manifestă prin perioade scurte de neliniște, plâns, epuizare, iritabilitate și scăderea stimei de șine. Chiar dacă e o afecțiune frecvență, nu trebuie privită superficial. Dacă stările nu trec, e bine să se apeleze la ajutorul unui specialist, înainte de a se agrava.

Foto: 123rf