Despre colita microscopică nu s-a prea auzit vorbindu-se. Chiar dacă se numără printre cauzele diareei cronice. Și este dificil de diagnosticat, după cum spune dr. Bianca Istratie, medic specialist gastroenterologie, Clinica DigestMed.

Ce este colita microscopică

„Colita microscopică reprezintă o afecțiune inflamatorie a intestinului gros (colon). Care conduce la diaree apoasă cronică. Se numește microscopică deoarece este nevoie de analiza la microscop de țesut de la nivelul colonului. Acesta având aspect normal cu ochiul liber, la colonoscopie sau sigmoidoscopie. Tocmai de aceea diagnosticul se stabilește cu dificultate. Dacă nu ne gândim la această posibilitate sau nu există o suspiciune clinică înaltă.”, explică dr. Bianca Istratie.

Afecțiunea apare mai ales la femei cu vârste între 50 și 70 de ani. La care se asociază deseori artrita, boala celiacă sau alte boli autoimune. Din fericire, este vorba despre o afecțiune rară, cu aproximativ 4 cazuri la 100 000 de locuitori.

De ce apare și cum se manifestă

Nu se cunoaște cu exactitate cauza colitei microsocpice. Printre factorii cauzatori ar putea fi unele medicamente precum aintiinflamatoarele nesteroidiene, sertralina, beta-blocante, statine, bifosfonați. Dar și sărurile biliare, toxinele sau agenții infecțioși pot fi de vină.

Pacienții cu colita microscopică au în medie 8 scaune apoase pe zi, vreme de luni sau chiar ani de zile. În plus, suferă de incontinență fecală și de crampe abdominale. Dacă ai aceste simptome, este important să mergi imediat la medic pentru investigații de specialitate.

Consultul medical și investigațiile au drept scop diferențierea colitei microscopice de alte afecțiuni care produc diaree cronică. Boli precum diareile infecțioase, intestinul iritabil, enterocolita eozinofilică, amiloidoza, bolile inflamatorii colonice, tumorile neuroendocrine au simptome asemănătoare.

Se tratează?

Examinarea fizica si discutia detaliata cu pacientul sunt necesare in prima faza. Însa pentru stabilirea diagnosticului medicul trebuie sa faca biopsii cu mai multe mostre de tesut, din diferite portiuni ale colonului. Recoltarea de tesut se va face in timpul unei colonoscopii. Care va permite totodata medicului sa examineze intestinul gros. In anumite situatii aceasta cauza de diaree poate fi banuita atunci cand probele de inflamatie sunt crescute. Fie probele nonspecifice de inflamatie: VSH, proteina C reactiva, fibrinogen, fie probele de inflamatie specific intestinale-calprtectina fecala.

Tratamentul cuprinde masuri de dietă si tratament medicamentos. Este extrem de important să se limiteze consumul de alimente picante, alcool, cafea, alimente cu un continut ridicat de fibre. Se vor consuma alimente usor digerabile cum ar fi banane, orez, compot de mere. Trebuie să se renunțe la consumul de alimente care contin gluten sau lactoza și să crească consumul de lichide.

Tratamentul medicamentos se poate face cu una dintre urmatorele medicamente: antidiareice, antiinflamatoare intestinale, imunosupresoare, corticosteroizi.

Sursa foto: 33fw.af.mil