Parcetamolul  este recomandat de mulți medici pentru a combate simptomele cauzate de coronavirus. Colegiul Farmaciștilor a făcut, miercuri, un apel la responsabilitate în ceea ce privește aprovizionarea și eliberarea paracetamolului în perioada stării de urgență în România.

 

Președintele Colegiului, Dumitru Lupuleasa, a declarat pentru Știrile Pro TV că, în ultimele zile, consumul de paracetamol s-a dublat, astfel încât rugămintea sa către farmaciști și pacienți este să nu solicite și să nu elibereze mai mult de 2 cutii pentru o persoană.

″Facem un apel la responsabilitate în ceea ce privește aprovizionarea și eliberarea paracetamolului în perioada acesta. Pentru a a avea cât mai multă lume acces rugămintea colegiului farmaciștilor către farmacii și pacienți este de a nu solicită și farmacitii de a nu elibera mai mult de 1-2 cutii. Stocuri există la nivel de farmacii și depozite, însă consumul s-a dublat în ultima perioada și există pericolul de a rămâne cu pauze în aprovizionare și nu dorim acest lucru.” , a declarat Lupuleasa.

Vânzarea de paracetamol este restricţionată și  în farmaciile din Franţa. De asemenea, farmaciile şi supermarketurile din Olanda au început şi ele limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piaţă, după ce numeroşi olandezi şi-au făcut stocuri de medicamente în urma temerilor legate de pandemia de coronavirus.

 

„Paracetamol a fost mereu foarte căutat, dar în această perioadă cu atât mai mult. Este adevărat că unul din trei clienți vor să îl cumpere. Cred că o fac mai mult de frică. Aşa cum merg la supermarket să cumpere paste, la fel merg la farmacie să cumpere paracetamol. Îl ţin acasă, doar în caz că au nevoie, însă majoritatea nu îl vor folosi, desigur”, a declarat un farmacist francez.

Citește și: