Clorochina şi hidroxiclorochina sunt medicamente folosite în o serie de state, inclusiv în România, pentru tratarea pacienţilor COVID-19. Inclusiv preşedintele american Donald Trump a promovat intens folosirea acestui medicament despre care alţi oameni de ştiinţă, inclusiv vestitul imunolog Anthony Fauci, au afirmat că nu i s-a dovedit eficacitatea şi siguranţa în administrarea la pacienţii cu coronavirus. Totodată, OMS a recomandat precauţie în folosirea celor două medicamente, amintește Descopera.ro.

Cercetătorii brazilieni au demarat un studiu pe 440 de voluntari, cercetare în urma căreia voia să testeze dacă clorochina este un tratament sigur şi eficient pentru COVID-19. Participanţii au luat fie o „doză mare” de medicament (600 miligrame de două ori pe zi, timp de 10 zile), fie o „doză mică” (450 mg timp de cinci zile, cu o doză dublă doar în prima zi).

Studiul a fost „dublu orb”, ceea ce a însemnat că nici pacienţii şi nici medicii nu au ştiut ce doză primesc, inclusiv dacă au primit placebo.

Doi pacienţi au murit după administrarea unor doze mari de clorochină

La scurt timp după începerea studiului de către 81 de pacienţi, cercetătorii au început să fie îngrijoraţi în privinţa rezultatului. În câteva zile de la începerea tratamentului, mai mulţi pacienţi din grupul care a primit doze mari de clorochină au prezentat probleme de ritm cardiac, spre deosebire de cei din grupul în care s-au administrat doze mici. Doi dintre pacienţii din grupul cu doze mari de clorochină au murit la scurt timp după ce ritmul cardiac le-a crescut rapid, la un nivel anormal, cunoscut sub numele de tahicardie ventriculară.

Ca urmare a acestei situaţii, cercetătorii din Brazilia au oprit imediat testarea clorochinei în doze mari pe oameni. Aceştia au avertizat cu privirea la utilizarea unor astfel de doze pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusului SARS-Cov-2.

„Studiul nostru ridică suficiente steguleţe roşii pentru a opri utilizarea unei astfel de doze (ridicate), la nivel mondial, pentru a evita decesele inutile”, au scris ei în lucrarea ştiinţifică pe care au publicat-o în 11 aprilie în medRxiv.

Într-un spital din Franţa s-a întrerupt tratamentul cu hidroxiclorochina pentru cel puţin un pacient COVID-19 după ce acesta a dezvoltat probleme de ritm cardiac.

Şi mai multe spitale din Suedia au renunţat l  tratamentele cu acest medicament folosit în special împotriva malariei şi a bolilor autoimune, precum lupus, după ce au observat o serie de efecte secundare serioase la pacienţii COVID-19, care au inclus şi tulburări ale ritmului cardiac.

Clorochina, folosită în combinaţie cu azitromicina

Clorochina şi hidroxiclorochina au fost folosite de zeci de ani ca tratament pentru malarie şi sunt în general bine tolerate. O complicaţie majoră o reprezintă riscul unei tulburări serioase a ritmului cardiac numită „prelungirea intervalului QT” (o tulburare electrică în care muşchiul inimii se reîncarcă, între bătăi, mult mai greu decât în mod normal), afirmă oamenii de ştiinţă brazilieni. Acest lucru confirmă că aceste medicamente nu sunt sigure pentru persoanele cu probleme de ritm cardiac sau aritmie.

„Pentru mine, acest studiu transmite o informaţie utilă: clorochina provoacă o creştere, pe fondul dozei, a unei anomalii în electrocardiogramă care ar putea predispune oamenii la o moarte cardiacă subită”, a afirmat dr. David Juurlink, şeful diviziei de farmacologie clinică la Universitatea din Toronto, care nu a fost implicat în studiu.

Numărul limitat de pacienţi studiaţi până în prezent nu este suficient pentru a determina dacă medicamentele clorochină şi hidroclorochină au un beneficiu pentru tratarea COVID-19, dar cercetătorii intenţionează să continue studiul prin redirecţionarea pacienţilor către grupul unde se testează doza mică.

Toţi pacienţii din studiu au luat, de asemenea, un antibiotic numit azitromicină, care este cunoscut că provoacă probleme de ritm cardiac. Cercetătorii din Brazilia precizează faptul că nu au putut să evalueze efectele toxice ale acestui antibiotic, deoarece toţi pacienţii foloseau deja medicamentul înainte de începerea studiului. Combinaţia de azitromicină şi hidroxiclorochina este folosită în spitale din mai multe ţări, inclusiv din Statele Unite.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și Unele spitale din Suedia nu mai folosesc clorochina pentru coronavirus, din cauza efectelor secundare. La noi încă se utilizează

Citește și: