CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ciupercile comestibile sunt o sursă bogată de vitamina B2, B3 și de seleniu. Conțin și mai mult potasiu decât bananele. Și ele sunt ciuperci vindecătoare. Ajută la scăderea tensiunii și reduc riscul unui atac cerebral. O porție (100 g) de ciuperci asigură între 20 și 40 la sută din necesarul de cupru al organismului. Acest mineral protejează inima și ajută la tratarea anemiei.

Ciupercile albe previn cancerul

Banalele ciuperci albe (agaricus biosforus) pot preveni cancerul de sân și pe cel de prostată. Se recomandă o porție pe zi, pe termen lung. Pe lângă acestea, există specii de ciuperci care au fost folosite de-a lungul timpului pe post de medicament.

Citește și: 7 specii de ciuperci, care fac minuni pentru sănătate

Ciuperci vindecătoare: Ciupercile Shiitake

Ciupercile Shiitake sunt folosite de către japonezi și de către chinezi la tratarea răcelilor și a gripelor. Au proprietatea de a stimula imunitatea, ajută la tratarea infecțiilor și au proprietăți antitumorale. Și calitățile lor nu se opresc aici: scad colesterolul, ajută la absorbția zahărului în sânge și previn îmbătrânirea.

Ciuperci vindecătoare: Reishi

Reishi sau Ganoderma este numită și Ling Zhi, în chineză. Are și ea proprietăți antitumorale, de creștere a imunității și de scădere a tensiunii arteriale. Luată zilnic, are un efect tonic general, poate aduce corpul la o stare de sănătate, ajutând organele să funcționeze normal. Alte proprietăți: ameliorează alergiile, inhibând histamina, îmbunătățește oxigenarea organelor și sprijină buna funcționare a ficatului.

Citește și: De ce e bine să consumi ciuperci albe Champignon

Bogate în vitamine și minerale

Agaricus Blazei (Ciuperca lui Dumnezeu) este și ea o binecuvântare pentru sănătate. Este originară din Brazilia, dar a început să fie cultivată pe scară largă în Japonia. Bogată în vitamine și în minerale, mai ales fier, zinc și fibre, crește imunitatea și încetinește procesul de îmbătrânire. Dă o stare generală de bine, crește energia și vitalitatea. Previne cancerul la sân. Dacă deja este formată o tumoarea, ajută, alături de tratamentul clasic, la îndepărtarea ei și la prevenirea metastazelor. Are și proprietăți antialergice. Shiitake, Reishi și Agaricus Blazei se găsesc sub formă de capsule concentrate la magazinele cu produse naturiste.

„Medicamentul pentru obținerea nemuririi”

Printre ciupercile vindecătoare se află și Kombucha. se mai numeşte şi ciuperca de ceai pentru că trăieşte şi se înmulţeşte în lichid – ceai şi zahăr. În medicina tradițională chineză, era denumită „medicamentul pentru obținerea nemuririi” sau „ceaiul divin”. Se spune despre ea că echilibrează energia corpului, având efect, în special, asupra stomacului și al splinei. Astfel, ajută la detoxifierea întregului corp și la o mai bună absorbție a substanțelor nutritive.

Alte calități ale ei sunt: ajută la curățarea colonului și a vezicii biliare, calmează crampele stomacale, diareea neinfecțioasă, acționează ca laxativ ușor, ducând la prevenirea constipației, reglează apetitul și reduce grăsimea, ajută în tratarea artritei, reduce simptomele în bronșită și în astm, curăță acneea, psoriazisul și alte boli ale pielii, îmbunătățește vederea, combate căderea părului și întărește unghiile. Dacă cei dependenți de alcool consumă ceai de Kombucha zilnic, nu vor mai simți nevoia să bea.

Cum se prepară ceaiul Kombucha

Se fac 2 litri de ceai negru sau verde din 4 pliculețe de ceai. Se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se scot pliculețele și se adaugă 140-200 g de zahăr alb. După ce s-a răcit, se toarnă lichidul într-un vas de sticlă. Se adaugă 20 ml de soluție de la un ceai vechi Kombucha (se procură odată cu ciuperca) și, apoi, se pune cultura vie de Kombucha în lichid. Se acoperă vasul cu o pânză și se lasă la fermentat timp de 8-12 zile într-un loc ferit de lumină directă. Se pune în sticle, păstrându-se lichid pentru următoarea preparare. Poți bea 3 pahare pe zi: unul dimineața pe stomacul gol (dacă nu suferi de gastrită, ulcer sau de hiperaciditate), al doilea după o masă și ultimul înainte de culcare.

Sursa foto: tup wanders / flickr.com