Dacă până acum medicii erau ușor de recunoscut după ținuta lor și stetoscopul agățat după gât, un nou fenomen îi pune în dificultate pe pacienți și pe aparținătorii acestora, scrie BBC News. Tot mai mulți medici renunță la halatele albe și se mulțumesc să poarte ținute informale, cu cămăși, tricouri și pantaloni sau jeanși.
„Aud tot mai des pacienți care se plâng că nu știu care sunt doctorii din spital: nu au cravată, nu au halat. Medicii sunt membrii unei profesii distinse și ar trebui să se îmbrace în concordanță cu acest lucru”, este de părere consultantul Stephanie Dancer, din Marea Britanie.
Primul lucru la care te gândești atunci când îți imaginezi cum ar trebui să arate un medic este o astfel de ținută profesionistă, care îți inspiră încredere încă de la prima privire. Și nu te-ai înșela deloc să gândești astfel. Uniforma medicală este lucrul care le inspiră cea mai multă încredere pacienților, a descoperit un studiu din 2005, realizat pe un eșantion de 400 de pacienți și publicat în Jurnalul Medical din America. Cercetarea a arătat că 76% dintre aceștia au mai multă încredere într-un medic îmbrăcat în uniformă medicală, 19,3% preferă medicii îmbrăcați în ținute business, în timp ce doar 4,7% ar avea încredere într-un medic care poartă tricou, blugi și teniși.
Uniforma medicală tradițională a fost adoptată încă din secolul 19, când medicii s-au aliniat cu alți oamenii de știință și au început să își practice profesia în spitale. Însă acum, tot mai mulți doctori tineri consideră că purtarea uniformei medicale este o practică învechită și care nu își mai are locul în medicina modernă. Cu toate acestea, numeroase cercetări realizate în legătură cu acest lucru ne arată că încrederea pacienților în doctorii la care merg este direct proporțională cu ținuta acestora. De ea depinde cât de sincer va răspunde pacientul la întrebările de rutină, cu câtă seriozitate va urma tratamentul și cât de mult va respecta indicațiile medicului.
Încrederea pacientului în medicul său este un element-cheie la consultații și tratamente. Studiile arată că pacienții le spun doctorilor lucruri extrem de intime, pe care nu le-ar discuta nici cu partenerul de viață. De aceea, este important ca pacientul să simtă că stă de vorbă cu un profesionist desăvârșit, competent și plin de compasiune. Ori acest lucru este dificil de transmis cu ajutorul unei ținute banale, este de părere medicul Mark Hochberg, de la Universitatea de Medicină din New York.
Iar încrederea pacientului și sinceritatea acestuia în fața medicului sunt vitale pentru succesul în diagnosticare și tratament. Un studiu din 1999 realizat de medicul David Thom arată că 62% dintre pacienții care au încredere în medicul lor își iau medicamentele și respectă cu strictețe indicațiile doctorului, față de doar 14%, cât este procentul în cazul celor care nu au încredere în medicul lor.
Legitimitatea oferită de uniforma medicală este mai puternică acum ca oricând, în condițiile în care un studiu din 2002 a descoperit că 98% dintre studenții la medicină din Australia nu obișnuiesc să poarte uniformele, deși sunt inițiați și bineveniți în universități printr-un eveniment special, intitulat „ceremonia halatului alb”.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Lighthunter