Astfel, procentul celor care mor de pe urma cancerului de pancreas, chiar și după ce se urmează variante de tratament și se intervine chirurgical, rămâne mai mult decât alarmant: 98%! Mai mult decât atât, rata de supraviețuire, după diagnostic, este de maximum 5 ani.

Atenție! Pericol de moarte!

Era cunoscută ca fiind o boală caracteristică vârstei a treia, atacând, de obicei, persoane trecute bine de 50 de ani. În ultima vreme însă, cancerul de pancreas a început să atace oameni tot mai tineri. Iar faptul că nu manifestă simptome face ca depistarea ei să fie extrem de dificilă, oriunde în lume, la fel ca și tratamentul ulterior. De ce? Pentru că pancreasul este un organ cu dublu-rol, atât digestiv, cât și endocrin. Pe de o parte produce fermenții necesari digestiei și bicarbonat, pe de alta, hormonii responsabili de reglarea glicemiei. Prin urmare, pentru depistarea unei boli la nivelul pancreasului este nevoie de un set complex și costisitor de investigații medicale: ecografie abdominală, tomografie, RMN, endoscopie, analize de sânge specifice. În general, când ajung la medic, pacienții sunt deja în faze foarte avansate ale bolii, majoritatea prezentând metastaze, ceea ce face ca rata de supraviețuire să fie infimă. Mai exact, cea mai mare parte mor în maximum o jumătate de an de la depistarea bolii.

Cine riscă

Boala se traduce prin prezența celulelor canceroase la nivelul pancreasului, fie în partea lui exocrină, adică aceea care secretă sucul pancreatic cu rol în digestie, fie în partea endocrină, secretoare de insulină. În principiu, nu există o cauză anume a dezvoltării cancerului de pancreas. Oricine este expus. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane predispuse la apariția bolii, din cauza unor factori favorizanți. S-a depistat faptul că bărbații sunt mai des afectați decât femeile. Iar cei ce se știu deja suferinzi de pancreatită cronică ori de diabet trebuie să ia măsuri suplimentare de precauție. Studiile de specialitate au scos la iveală faptul că fumătorii sunt de trei ori mai expuși riscului de a face cancer de pancreas. La fel de mult riscă și consumatorii de alcool și alimente bogate în grăsimi. Iar persoanele obeze și sedentare ar trebui să fie mereu în gardă. Cei ce lucrează în mediu toxic, cu substanțe chimice periculoase, sunt în pericol, la fel ca și cei care au antecedente familiale. Unele studii au arătat că și anumite afecțiuni stomatologice netratate pot duce la apariția cancerului de pancreas.

Sursa foto: urbanradiology.com