Au fost incluse în lista celor ce trebuie neapărat testați persoanele cu pneumonie şi cele care urmează că fie supuse transplantului. Personalul medical va fi testat doar dacă e simptomatic, în condiţiile în care până acum criteriul era ca personal medico-sanitar, chiar şi cel asimptomatic, să fie testat dacă a fost contact apropiat cu un caz confirmat.

De asemenea, testarea se va face doar la recomandarea medicului şi în sistemul de sănătate de stat, şi în cel privat.

”În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generaţia 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susţinută”, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceste condiţii, strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată.

Noile criterii de prioritizare a testării în ordine descrescătoare a importanţei sunt următoarele: 

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;
2. Contacti apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic. Până acum, criteriul era ”personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat”;
4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele, acesta fiind un criteriu nou introdus, după ce pacienţi iniţial diagnosticaţi cu pneumonia, au fost api confirmaţu cu COVID-19;
5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele;
6. Persoane instituţionalizate simptomatice
7. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare, şi această categorie fiind nou introdusă.

Potrivit documentului, nu fac obiectul testării contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri este prevăzută testare ulterioară, la apariţia simptomatologiei, în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.

Vezi și Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: S-a schimbat profilul pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Apar disfuncțiile respiratorii

Citește și: