Potrivit informațiilor de la Institutul Național de Cancer, cancerul tiroidian nu este deloc rar. Este al optulea cel mai frecvent tip de cancer din SUA și reprezintă 4% din noile cazuri de cancer diagnosticate în acesată țară. Iată, cinci lucruri pe care femeile ar trebui să le știe despre această boală.

Cancerul tiroidian este mai frecvent la femei

Experții nu știu încă motivul. „Nu este foarte frecvent înainte de pubertate, însă când se întâmplă cazurile apărute la fete și la băieți sunt egale. Însă, după pubertate, din diferite motive, incidența  cancerului tiroidian devine 3 la 1, din trei cazuri diagnosticate la femei, doar unul la bărbați. Nu știm cu exactitate motivul”, declară Melanie Goldfarb, chirurg în endocrinologie și director  al programului de tumori endocrine ale Institului de Cancer John Wayne din California.

De altfel, medicul Bryan Mclver, specialist în oncologie endocrină de la Centrul de Cancer Moffitt, susține că incidența mai crescută la femei s-a putea datora din cauza faptului că tiroida se extinde și se contractă la femei în timpul ciclului menstrual și în timpul sarcinilor, însă teoria lui nu a fost confirmată încă.

Cancerul tiroidian afectează și persoanele tinere

Potrivit Institutului Național de Cancer, 15% din cazurile noi de cancer tiroidian sunt descoperite la tineri cu vârste între 20 și 34 de ani. Însă, medicii nu știu nici în acest caz care este motivul.

Nimeni nu știe exact din ce cauză se dezvoltă

Cancerul tiroidian este înconjurat de mister, la fel și cauzele care duc la dezvoltarea acestuia. Pe lângă teoria cu contracția și extinderea repetată a glandei la femei, medicul Godfarb spune că există speculații cum că acesta ar fi influențat de dietă. Însă, și expunerea la radiații (cum ar fi tratamentul pentru leucemie) este asociată cancerului tiroidian, cât și predispoziția genetică.

Cancerul tiroidian nu prezintă nici un simptom major

Glanda tiroidă te ajută să-ți reglezi greutatea, metabolismul, controlul mușchilor, însă cancerul tiroidian nu are nici un impact asupra acestora. În schimb, principalul simptom este formarea unui nod în gât. Este posibil să apară, de asemenea, din cauza acestuia probleme legate de durere sau umflare la nivelul gâtului, răgușeală, probleme la înghițire sau de respirație și o tuse consistentă, potrivit  Societății Americane de Cancer. Doctora Goldfarb susține că apariția nodului la gât nu afectează funcțiile glandei tiroide și nu le face deloc mai puțin funcționale.

Cancerul tiroidian este tratabil în majoritatea cazurilor

Cancerul tiroidian este tratabil aproape în majoritatea cazurilor , mai ales la persoanele tinere. Cu toate acestea, există și forme foarte agresive  ce pot fi mortale, însă în 99% din cazuri, acesta este vindecabil cu ajutorul intervențiilor chirurgicale. „Din momentul în care îl depistăm, ne ocupăm imediat de el”, mai spune Melanie Goldfarb.

Foto: Shutterstock