De ceva vreme, chirurgia conturului corporal sau chirurgia postbariatrică a pătruns și la noi. Este o ramură în cadrul chirurgiei plastice. Chirurgia postbariatrică s-a dezvoltat în corelație directă cu creșterea incidenței obezității în lume.
Obezitatea nu face bine
Fără îndoială, există țări unde obiceiurile alimentare și sedentarismul predispun la supraponderabilitate și la obezitate. Iar creșterea numărului de persoane care se confruntă cu acestea a impus găsirea unor soluții. Obezii ajung să-și dorească să slăbească. Și nu din cauza disconfortului fizic cu care se obișnuiesc treptat. Ci, mai degrabă, din cauza problemelor de sănătate. Obezitatea este asociată cu așa-numite comorbidități care ajung să pună viața în pericol. Este vorba despre boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet zaharat, disfunctii respiratorii, etc. Acestea sunt cele care de cele mai multe ori ajung să motiveze pacientul obez să ia o atitudine pentru ameliorarea greutății.
Operația salvează vieți
„Așadar, chirurgia conturului corporal se adresează în mod special unui grup deosebit de pacienți. Și anume celor care au optat pentru o intervenție bariatrică, de micșorare a volumului stomacului. Și care în urma acestei interventii au slăbit un număr important de kilograme. Intervențiile de chirurgie plastică postbariatrică sunt realizate de către o echipă complexă. Pentru ca pacientul să poată beneficia de cât mai multe corecții într-un timp relativ scurt, sub o singură anestezie, cu beneficii multiple prin prisma recuperării pacientului și revenirii sale la activitățile de zi cu zi.”, spune Dr. Carmen Giuglea, Medic Primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă Clinica Perfect Estetic, Șef Secție în cadrul Spitalului Sf. Ioan, Președinte al Societății Române de Chirurgie Estetică.
După scăderea semnificativă în greutate (intre 50-120kg), pacientul rămâne cu un exces de piele. Pentru înlăturarea acestuia este nevoie de asocierea mai multor intervenții, la nivelul abdomenului, sânilor, coapselor, feselor, brațelor. Chirurgia postbariatrică este recomandată după consolidarea procesului de slăbire. Adică la minim 6 luni de la stabilizarea greutății. După o reevaluare biologică completa a pacientului.
„In cazul acestor pacienti este necesara eliminarea excesul tegumentar cu pretul unor cicatrice subtiri. Care sa se pot ascunde cu usurinta in lenjeria intima, haine sau chiar sub un tatuaj. In final, scopul tuturor acestor eforturi este redarea increderii in sine. Astfel incat pacientul sa ajunga sa se simta bine din nou. Sa previna “recidiva” in privinta excesului de kilograme. Și sa revina la viata cu tonus si cu bucuria de a trai frumos si sanatos!”, adaugă dr. Carmen Giuglea.
Un studiu desfășurat în Statele Unite, prezentat la Reuniunea Chirurgilor Plasticieni din America, demonstrează o diferență importantă în rămânerea la o greutate mică a pacienților care au apelat la chirurgia postbariatrică față de cei care nu au făcut-o. Eliminarea excesului tegumentar influențează comportamentul alimentar și îmbunătățește starea psihologică a pacientului, ajutându-l să se mențină la o greutate mică și de a nu recidiva.
Chirurgia postbariatrică readuce viața normală
”Din cauza pielii in exces cu care am ramas dupa slabirea a aproximativ 130 kg am ajuns sa inlocuiesc complexul de a fi cu obez cu acela de a arata dizgratios, cu piele care atarna si te incomodeaza in activitatile zilnice. Pentru mine interventiile estetice post-bariatrice au fost ca un ultim pas in a deveni un normoponderal. Dupa aceste doua interventii (micsorarea de stomac si interventii de corectie corporala) pot spune ca m-am nascut a doua oara. Acum imi pot ajuta din nou familia, am prieteni si un loc de munca.”
Povestea pe scurt a pacientului este: a facut micsorare de stomac in 2012 si a slabit de la 217 kg la 92 kg. In 2017 a facut interventiile de corectie corporala in doua etape, care au constat in: etapa 1: Body lower lift, brahioplastie, cura pseudoginecomastiei
si etapa 2: Lifting coapse.
Sursa foto: 123rf.com