Bolile metabolice iau amploare, an de an. Și asta pentru că mâncăm prost și ne mișcăm puțin. Ținem diete de tot felul. Credem în miracolul pilulelor dătătoare de talie de viespe. Apoi punem dublul kilogramelor pierdute. Vârsta nu ne este deloc un aliat în lupta cu greutatea. Și, uite-așa, ajungem să ne răsfățăm cu vorbe de alint, precum „durdulie”, „dolofană”, „plinuță”, „cu forme”. Fără să ne gândim la consecințele adevărului crud pe care ni-l spune cântarul. Or, pe termen lung, consecințele obezității, ea însăși o boală, sunt devastatoare: hipertensiune, boli de inimă, de plămâni, diabet, steatoză hepatică. Din fericire, chirurgia bariatrică sau metabolică ne poate scăpa de toate aceste griji, micșorând stomacul.

Pentru cine este chirurgia bariatrică

Obezitatea a devenit o pandemie globală, cu implicații semnificative asupra sănătății publice. Pe de o parte, obezitatea afectează toate vârstele și grupele socio-economice. Pe de altă parte, are un impact puternic asupra bolilor cronice, inclusiv cele cardio-vasculare.

Pe termen lung, toate metodele cunoscute de slăbire nu dau rezultate la persoanele cu o greutate corporală mult mai mare decât cea normală. Este important de notat că aceste tratamente au fost ineficiente mai ales în cazul pacienților ce prezintă obezitate morbidă (BMI peste 40 kg/mp). Ceea ce a dus la dezvoltarea chirurgiei bariatrice, cu scopul de a trata obezitatea și bolile asociate acesteia.

Potrivit Dr. George Sirețeanu, medic specialist chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității. „intervențiile bariatrice prezintă rezultate încurajatoare în ceea ce privește scăderea rapidă în greutate,  urmată de îmbunătățirea semnificativă a morbidității totale și a speranței de viață în cazul pacienților obezi. Urmărirea pe termen lung a pacienților bariatrici arată o reducere semnificativă a mortalității determinate de  boli cardiace, diabet zaharat și cancer. Acest lucru duce la scăderea cu 40% a mortalității de orice cauză.”

Ce boli se vindecă

Obezitatea este recunoscută în mod clasic drept factor de risc pentru apariția aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare. Ateroscleroza face parte dintr-o serie de factori. Printre care se numără și hipertensiunea arterială, rezistența la insulină și dislipidemia. Combinația acestora duce la apariția a ceea ce se numește  „sindrom metabolic”. Chirurgia bariatrică duce la o  importantă scădere ponderală susținută. Ceea ce determină o modulare favorabilă a acestor riscuri cardio-vasculare.

„Un studiu al populației obeze din Suedia (The Swedish Obese Subject Study) arată că parametrii a căror evoluție rămâne favorabila la 10 ani după intervenția chirurgicală sunt trigliceridele, acidul uric, diabetul și presiunea diastolică. În timp ce presiunea sistolică și HDL colesterolul rămân la nivel optim timp de doar 2 ani după operație. Mortalitatea generală este îmbunătățită cu până la 15 ani, iar mortalitatea determinată de boala coronariană scade cu 59% față de pacienții care nu au fost supuși unei intervenții bariatrice.”, spune dr. Sirețeanu.

Adio, diabet tip 2 și apnee!

„Unul dintre cele mai notabile efecte benefice pe care le are chirurgia bariatrică asupra sindromului metabolic este reprezentat de reglarea sensibilității organismului la insulină. Ceea ce duce la reglarea până la dispariția diabetului de tip II.

Chirurgia bariatrică duce la îmbunătățirea de 2-3 ori a sensibilității la insulină. Chiar din primele zile postoperatorii, înainte de a se observa o scădere ponderală. De aici rezultă o dispariție totală a diabetului de tip II la aproximativ 76.8% dintre pacienții operați, prin implicarea, cel mai probabil, a modificărilor ce se produc la nivelul hormonilor intestinali, independent de mecanismele de slăbire ponderală.

În consecință, un criteriu important de includere a pacienților ce necesită intervenții bariatrice a devenit tratarea diabetului de tip II. Chiar și la pacienți cu obezitate mai puțin severă  (BMI peste 30 kg/mp) față de criteriul clasic, care era reprezentat de obezitatea morbidă (BMI peste 40 kg/mp).”, completează specialistul.

Sindromul de apnee de somn obstructivă este frecvent asociat cu obezitatea. Dar contribuie și la apariția bolilor cardiovasculare, prin modificarea sau suprimarea mecanismelor respiratorii și ventilatorii. Apariția disfuncției ventriculare și a hipertensiunii pulmonare poate fi generată de apneea de somn.

Chirurgia bariatrică conduce la dispariția apneei de somn și a sindromului de hipoventilație-obezitate in 85.7% din cazurile de pacienți operați, cu îmbunătățirea consecutivă a simptomelor și bolilor cardiovasculare pe care aceasta de generează.

Sursa foto: Shutterstock