Chemoembolizarea hepatică atacă atât tumorile maligne primare (neoplasm hepatic, hepatocarcinom), cât și secundare (metastaze de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon, dar și alte localizări). Acestea au, uneori, contraindicație de operație. Chemoembolizarea hepatică este și o metodă utilă de tratare a celor care, din diferite motive, refuză operația. Pentru unii dintre pacienți, chemoembolizarea hepatică este ultima șansă la viață.

În cine lovește cancerul de ficat?

Cancerele hepatice sunt a şasea cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial. În Europa, 10 din 1.000 de bărbaţi şi 2 din 1.000 de femei fac, la un moment dat, cancer de ficat. În 2008, cam 40.000 de bărbaţi şi 20.000 de femei au fost diagnosticaţi cu cancer de ficat în toata Europa. Vârsta medie la diagnosticare este între 50 şi 60 de ani, iar în Asia şi Africa este în jurul vârstei de 40-50 de ani.

Ce este chemoembolizarea hepatică

Chemoembolizarea hepatică presupune introducerea unui microcateter în arterele din ficat care vascularizează tumora. Ulterior, se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice care distrug tumora din interior și opresc fluxul sangvin către aceasta. Chemoembolizarea cu ajutorul microsferelor absorbabile TANDEM este o procedură minim invazivă de ultimă generație. Rezultatele pozitive depășesc 90 % dintre cazuri. Aici fiind incluse tumorile hepatice primare (cancerul hepatic) sau secundare (metastaze) inoperabile.

Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este o procedură foarte eficientă pentru pacienții cu tumori hepatice inoperabile. Le mărește acestora durata vieții. Și, foarte important, îmbunătățește calitatea vieții. Are o rată de succes foarte mare, iar avantajul major față de chemoembolizarea clasică (cu Lipiodol) este reducerea toxicității în afara ficatului. Tratamentul acționează doar în tumorile din ficat și evită atacarea altor organe.

Din fericire, intervenția este disponibilă și la noi în țară. Sanador a devenit Centru de Excelență în Chemoembolizarea Hepatică în 2015, odată cu primul workshop internațional de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile, susținut de Conf. Dr. Bogdan Popa, pentru medici din străinătate. Primele operații de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile au fost realizate în premieră în Romania, de Conf. Dr. Bogdan Popa, în anul 2012.

Sursa foto: sanador.ro