În vreme ce implantul de cristalin a devenit deja rutină medicală, chiar și în România, indiferent de vârsta pacientului, grefele de cornee artificială și celule sușă se află abia la faza de debut. La nivel mondial, anual, se fac mii de astfel de transplanturi, cu o rată de succes estimată la 75%.

Cum se face?

Grație progresului tehnologic în oftalmologie, cercetătorii au reușit să creeze, în laborator, o peliculă fină de colagen, care poate înlocui cu succes corneea. Odată implantată, aceasta ajută la regenerarea propriilor celule și la refacerea naturală a corneei. Poartă numele de implant biosintetic și reprezintă raza de speranță pe care nu o întrezăreau până acum milioanele de pacienți aflați pe listele lungi de așteptare pentru a primi transplaturi de la donatori umani. Există și proteze 100% artificiale. Totuși, cu adevărat revoluționară rămâne metoda implatărilor de celule sușă sau stem. Aceasta constă în prelevarea unui fragment, mai puțin de un milimetru pătrat, din corneea ochiului sănătos al pacientului şi multiplicarea celulelor suşă obţinute din acesta. Apoi, celulele suşă sunt transplantate în ochiul afectat şi ele repară corneea distrusă.

Cui ajută celulele sușă

În principiu, orice persoană care a ajuns să sufere de orbire, în special prin distrugerea corneei, chiar și cei care au suferit leziuni provocate de substanțe chimice sau arsuri, poate deveni subiect al unei astfel de intervenții. Tehnica nu poate fi utilizată, din păcate, în cazul orbirilor cauzate de distrofii musculare, care atacă, în general, retina. Totuși, nu trebuie să ne pierdem speranța, căci studiile evoluează. Metoda nu constă în intervenție chirurgicală, ci în aplicarea celulelor sănătoase pe o peliculă de tipul lentilelor de contact și poziționarea acesteia pe corneea afectată. Acesta este transplantul de celule regeneratoare, care oferă rezultate vizibile după două-trei săptămâni.

Există pacienți pe care celulele sușă i-au ajutat să-și recapete vederea, chiar și după 60 de ani de orbire!

Sursa foto: ourvanity.com