CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Unele tratamentele naturale au ajuns să fie foarte scumpe. Au și de ce Este vorba de sucuri din plante exotice, ciuperci rare și suplimente alimentare aduse de peste mări și țări. Totuși, plantele medicinale sunt bogăția țării noastre, iar unele alimente au și efect de leac. Pe unele le poți culege chiar tu, le poți cumpăra la prețuri rezonabile din magazinele cu produse naturale sau chiar de la piață. Așa poți face rost de cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale.

Antioxidanții din cămară

Cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale se află chiar în cămara sau frigiderul nostrum. Avem nevoie de antioxidanți pentru a ne menține sănătatea. Ei previn îmbătrânirea prematură și nenumărate boli, printre care și cancerul. Nu te grăbi la farmacie. Numeroase alimente îi conțin: 

legumele cu frunze verzi (spanacul, varza etc.), fructele de pădure sau ciupercile. Consumă cât mai des și pătrunjel crud. Are antioxidanți puternici, care stimulează producția de  colagen, repararea celulelor și regenerarea lor. Mai conține osubstanță care joacă un rol esențial în întărirea vaselor capilare.

Cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale: Vitamina C de la sursă

Cel mai mare conținut de vitamina C îl au două plante exotice: kakadu (3150 mg la 100 g de fruct) și camucamu (2800mg), dar sunt urmate de măceș (2000 mg) și de cătină (695 mg). Un consum ridicat de vitamina C este de 1000 mg pe zi. Deci, 50 g de măceșe îți dau o doză suficient de mare de vitamina C. Pseudofructele de măceș conțin și cantități considerabile de vitamina A. De aceea, sunt un excelent tonic-vitaminizant, comparabil cu goji (conține doar 73 mg de vitamina C) sau cu alte fructe exotice. Măceșele sunt indicate pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru elimnarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali. Se consumă pulpa mărunțită, amestecată cu miere, în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol. Atunci când nu ai fructe proaspete, poți face infuzie sau decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită uscată la jumătate litru de apă. Întreaga cantitate se bea cu înghițituri mici în cursul unei zile. Se culege în diferite stadii de coacere, începând cu sfârșitul lunii august.

Citește și: Tratamente cu scoarță de copac

Cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale: Ginseng românesc

Cătina este numită și ”ginsengul românesc”. Are aceeași acțiune antioxidantă, care oprește procesele de îmbătrânire. În plus, este și un excelent stimulent al sistemului imunitar. Fructele de cătină conțin substanțe antioxidante și ajută corpul să elimine radicalii liberi, responsabili de numeroase boli de temut, cum este cancerul, și de îmbătrânirea precoce. Fructele curățate pot fi conservate în miere. Se iau două linguri pe zi, înainte cu un sfert de oră de masa de dimineață și de prânz. Atenție, nu trebuie să consumi produse cu cătină seara pentru că pot da insomnie. În schimb, în timpul zilei îți vor da multă energie, comparabilă cu o doză de cafea.

Osul-iepurelui, bun pentru alergii

Cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale nu sunt întotdeauna cunoscute. Osul-iepurelui nu este o plantă populară, dar este foarte utilă pentru sănătate. Extractele obținute din rizom şi rădăcini de osul-iepurelui (Ononis spinosa) au o acțiune similară sucului de noni tahitian. S-au obţinut efecte bune în artritele cronice, în stări alergice, în special în eczeme și prurit. Toate aceste efecte au fost atribuite acţiunii substanțelor active la nivelul glandei suprarenale. Osul-iepurelui este recomandat în insuficienţă cardiacă şi circulatorie, artrite cronice, stări alergice, colici renale, hipertrofie de prostată și copiilor cu debilitate fizică şi rahitism. Există preparate standardizate din această plantă care se iau conform prospectului. Mai poți face decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicat în sarcină și alăptare.

Citește și: Cele mai eficiente plante medicinale

Cea mai ieftină și eficientă detoxifiere

Există numeroase tratamente de detoxifiere a ficatului, unele fiind extrem de scumpe. În același timp, pe toate drumurile crește o plantă absolut minunată: păpădia. Aceasta purifică organismul intoxicat din cauza unei diete dezchilibrate. Ajută la scăderea glicemiei și a colesterolului. Are acțiune benefică în caz de dispepsie biliară și pietre la bilă sau rinichi. Dă rezultate bune și în retenţia de lichide. Este contraindicată celor cu microcalculi ai colecistului și persoanelor care suferă de ulcer peptic. Se poate adăuga în salate sau prepara o infuzie din două linguriţe de plantă întreagă (rădăcină, tulpină și frunze) la o cană cu apă din care se beau două căni pe zi.

Citește și: 15 remedii naturiste care te ajută

Cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale: Gălbenelele

Printre cele mai ieftine tratamente cu plante medicinale se află și extractele pe bază de gălbenele.

”Extractele pe bază de gălbenele, folosite intern, stimulează secreția de bilă a ficatului și reglează menstruația. Au efecte pozitive în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric în fază incipientă. Stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale. Extractele liofilizate din florile ligulate (marginale) inhibă dezvoltarea slafilococului auriu Oxford, Escherechia coli şi Candida albicans. Pentru a avea acest efect, este nevoie de o concentrație de 0,1-0,25%.

Dr. farmacist Ovidiu BojorGălbenelele se mai recomandă pentru dischinezie biliară (”bilă leneșă”), pentru stimularea menstruației și ca pansament gastric. Extern, se face gargară cu ceai de mușețel în inflamațiile cavităţii bucale şi ale mucoasei faringiene. Planta este utilă, de asemenea, în inflamaţiile dermatologice, în vânătâi, contuzii, furunculoze, eczeme şi parazitoze. Se face o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.  

Sursa foto: 123rf.com