Iată 6 semne care ar trebui să-ți dea de bănuit!

Simptome în sindromul ovarului polichistic la care trebuie să fii atentă

Dacă îți amintești cu greu data ultimei menstruații, ar fi cazul să faci o vizită medicului ginecolog. Ciclul menstrual neregulat este unul dintre cele trei simptome de bază în sindromul ovarului polichistic. Cauzele întârzierii menstruației sunt atât nivelurile crescute de hormoni masculini, cât și incapacitatea ovarelor de a produce suficient progesteron, hormon feminin care ajută la reglarea ciclului menstrual.

  • Erupții acneice

Acneea apărută după vârsta de 30 de ani poate avea numeroase cauze, iar sindromul ovarului polichistic este una dintre ele. Dezechilibrele hormonale pot duce la creșterea cantității de sebum, care predispune la apariția acneei.

Un fir de păr crescut în barbă nu e motiv de îngrijorare, dar mai multe pot semnala o problemă hormonală, mai ales dacă apar și în alte zone ciudate, precum deasupra buzei superioare, pe frunte, pe spate, în jurul buricului sau sânilor. Creșterea excesivă a părului corporal se numește hirsutism și este al treilea cel mai frecvent simptom în sindromul ovarului polichistic.

Sindromul ovarului polichistic este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine. Cantitatea insuficientă de progesteron duce la menstruație neregulată și apariția chisturilor ovariene, care împiedică ovulul să circule prin ovare și să ajungă în uter prin tuburile falopiene.

Cauza este încă necunsocută, dar medicii au observat că există o legătură între sindromul ovarului polichistic și rezistența la insulină, fenomen prezent în rândul diabeticilor, care constă în incapacitatea celulelor de a utiliza  corect insulina, ceea ce duce la creșterea glicemiei. Dacă nu e ținută sub control, glicemia crescută poate crește riscul de diabet de tip 2.

  • Creșterea în greutate

Ți se întâmplă deseori să nu îți mai amintești care a fost momentul acela de cotitură în care ai luat în greutate mai mult decât era normal? E foarte posibil să nici nu existe un astfel de moment, pentru că nu e musai să mănânci nesănătos pentru a pune câteva kilograme în plus. Sindromul ovarelor polichistice poate avea acest efect neplăcut, mai ales la nivelul părții superioare a corpului. Abdomenul umflat și lățirea șoldurilor sunt adesea simptome în sindromul ovarului polichistic.

Dacă ai observat că ai aceste simptome, în special acnee, ciclu menstrual neregulat și păr crescut în locuri mai puțin obișnuite, stabilește o vizită la medicul endocrinolog pentru analize amănunțite. Ecografia transvaginală este una dintre investigațiile des recomandate de medici pentru stabilirea diagnosticului precis de ovar polichistic. Tratamentul personalizat și schimbările în stilul de viață pot să reducă semnificativ simptomele, așa că este important să știi cum se manifestă sindromul ovarului polichistic.

Sursa foto: 123rf.com