Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că, la modul ideal, apariția problemelor dentare ar trebui prevenită printr-o bună igienă orală. Dacă totuși problemele dentare se dezvoltă, recunoașterea simptomelor în stadiu incipient va face ca tratamentul fie mai simplu, mai puțin invaziv și costisitor. Află care sunt cele mai frecvente probleme dentare și mergi la dentist îndată ce recunoști următoarele simptome:

Umflături, răni sau alte leziuni

Indiferent că sunt localizate pe gingii, obraji, gât sau limba, umflăturile sau leziunile din cavitatea bucală indică mai multe probleme dentare. În cazurile mai puțin serioase, este vorba de o simplă rană produsă de o lucrare veche, de aparatul dentar fix sau de marginile neregulate ale unui dinte cariat. În alte situații, acestea pot fi semne orale ale unor boli generale sau infecții locale bacteriene, virale sau fungice sau, extrem de rar, simptom al cancerului oral.

În această situație, chiar dacă automedicația este o tendință generala astazi, iar teama sau programul încărcat ar putea determina amânarea vizitei la medic, un control stomatologic este recomandat de urgență. Deși de cele mai multe ori leziunile sunt banale și inofensive, ele pot ascunde afecțiuni mai grave, iar tratamentul nu ar trebui aștepte”, recomandă specialistul ortodont.

Cele mai frecvente probleme dentare: Gura uscată

Saliva, prin compoziția ei, protejează dinții. Prin volumul mai mare îi spală de resturi alimentare și bacterii. Ca urmare, este foarte importantă pentru sănătatea bucală. În plus, aceasta înmoaie alimentele, pentru a nu zgâria gingia, limba, gâtul etc. și ajută la stabilizarea protezelor mobile.

Gura uscată poate fi un semn ca respirăm cu gura deschisă, că nu ne hidratam suficient, că anumite medicamente pe care le luam scad productia de saliva, iar în cazuri extreme, poate fi un simptom al diabetului zaharat. Este recomandat sa îndepartam eventualele obstacole care împiedică respirația pe nas (deviatie de sept nazal,  polipi etc.), ne hidratam corespunzător și schimbam medicația, însa numai cu sfatul medicului curant”, spune Dr. Mihaela Dan.

Cele mai frecvente probleme dentare: Sângerări gingivale

Sângerările gingivale, apărute izolat sau constant, la periaj, spontan sau atunci când mușcăm din alimente pot fi un semn că gingia a fost zgâriată cu un aliment dur, dar cel mai frecvent indică aparitia gingivitei. Acesta este primul stadiu, reversibil, al parodontozei.

Pentru a trata această problemă este necesară, în primul rând, îmbunătățirea tehnicii de periaj, pentru a îndeparta placa bacteriana ce produce gingivita. Poate ajuta în acest sens și folosirea periodică, dar nu mai mult de trei săptămâni, a apei de gura cu clorhexidina, precum și detartrajul și periajul profesional efectuate regulat. La recomandarea medicului stomatolog, poate fi necesar și consultăm un specialist parodontolog”, explică ortodontul.

Cele mai frecvente probleme dentare: Dureri dentare

Durerile dentare reprezintă un motiv de îngrijorare și disconfort. Pot fi mai slabe sau mai intense, apărute la diferiți stimuli sau spontane, izolate sau cuprinzând zone mai mari.

Durerile dentare pot indica probleme diverse, de la o simplă sensibilitate dentară sau carie, până la fractura dentară, infecția nervului (pulpita), abcese dentare, erupția molarului de minte etc. Este recomandat ca vizita la dentist nu se lase așteptata. Acesta va identifica de urgență cauza și o va îndepărta, înainte ca durerea se intensifice și ne afecteze viața”, atentionează Dr. Mihaela Dan, ortodont.

Citește și: Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj

Cele mai frecvente probleme dentare: Uzura dentară

Mai mulți dinți tociți, uneori atât de mult încât devin mai scurți decât erau înainte, pot duce la sensibilitate dentară sau la fisuri dentare.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-ImplantTocirea dinților poate fi un prim semn ca avem bruxism sau ca avem o ocluzie (mușcătură) anormală din cauza dinților înghesuiți. Astfel, unii dintre ei suportă forțe mai mari decât ceilalți, iar smalțul se uzează. În această situație aparatul dentar aduce dinții în poziția ideală. Gutiera de bruxism protejează dinții de uzura și articulatia temporo-mandibulară de forțe anormale”, spune specialistul ortodont.

Cele mai frecvente probleme dentare: Mobilitate dentară și modificarea poziției dinților

Atunci când dinții nostri nu mai sunt la fel de stabili cum îi știam sau poziția lor s-a modificat, în cele mai multe cazuri ne confruntăm cu o  parodontoză.

În această afecțiune gingia și osul s-au retras. Implantarea dinților în os a scăzut, iar în stadii avansate dinții vor cădea. Pentru a preveni agravarea problemei trebuie făcut un tratament parodontal periodic. Eventual, dinții trebuie readuși în poziția normală cu ajutorul aparatului dentar. Aceste proceduri dau rezultate foarte bune și la adult”, spune Dr. Mihaela Dan.

Așadar, în cazul în care observi una dintre cele mai frecvente probleme dentare, este recomandat un control stomatologic în cel mai scurt timp posibil. Vizitele regulate la medicul dentist de două ori pe an ne vor ajuta în cele mai multe cazuri ca astfel de probleme fie prevenite sau diagnosticate într-un stadiu incipient, când tratarea lor va fi mult mai ușoară și va produce mai puțin disconfort.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com