CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Există plante medicinale care pot fi numite miraculoase pentru că sunt de folos în multe afecțiuni. Află care sunt cele mai eficiente plante medicinale. Departe de a fi panaceu universal, ele pot fi totuși utilizate în numeroase probleme de sănătate și ar fi foarte util să le ai și tu în casă.

Coada-calului, diuretic imbatabil

Una dintre cele mai eficiente plante medicinale este coada-calului. Este o plantă recomandată în tratarea a mai mult de 60 de afecțiuni, iar ”utilizarea în terapeutica modernă se întemeiază pe folosirea ei îndelungată în medicina tradițională, pe studierea compoziției și pe experimente farmacologice”, spune dr. faramacist Ovidiu Bojor. Planta are acțiune diuretică și efecte favorabile asupra sistemului osos (poate preveni osteoporoza). Extern, are acțiune de cicatrizarea rănilor greu vindecabile.

Coada-calului mai este indicată în cistite, infecții urinare, probleme ale rinichilor și pentru stoparea hemoragiilor. S-au obţinut rezultate bune şi în anemiile secundare la bolnavii de neoplasm gastric, în metroragii, endometrite şi ulcer gastric. Se consumă sub formă de decoct din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Tinctura se prepară din 20 g plantă uscată la 100 ml alcool de 60° prin macerare timp de 8 zile. Se iau 25-30 picături de 3 ori pe zi în puţină apă. Tratamentul cu coada-calului este contraindicat în litiază renală și în edeme cardio-renale.

Citește și: Plante medicinale care te ajută dacă suferi de diabet

Cele mai eficiente plante medicinale: Coada-șoricelului

”Are o compoziție chimică atât de complexă, ceea ce explică de ce acțiunea farmacodinamică este foarte variată: combate febra, provoacă transpirația, este antiinflamatoare, tonic-amară și digestivă, hipotensivă, suprimă spasmele, favorizează menstruația”, remarcă dr. Ovidiu Bojor. ”Inflorescențele pot înlocui cu succes mușețelul. În acest caz, se recomandă în inflamații, ca antiseptic, protector împotriva radiațiilor și ca cicatrizant. Părțile aeriene ale plantei sunt de folos în anorexii, pentru stimularea poftei de mâncare și pentru stimularea imunității. Ele reduc timpul de coagulare a sângelui, fiind recomandate în afecțiuni hemoroidale, menstruații abundente și în alte hemoragii”, spune farmacitul. Din inflorescențe se face infuzie (o lingură la o cană cu apă). Se beau trei-patru căni pe zi. Tot cu această infuzie se spală rănile sau se fac comprese. Pentru lipsa poftei de mâncare se prepară un decoct scurt (timp de cinci minute) din părțile aeriene ale plantei (o lingură la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Împotriva hemoragiilor și pentru a stimula secreția de bilă se beau patru-cinci căni pe zi. Decoctul este contraindicat în caz de hiperaciditate și ulcer gastric. Infuzia din inflorescențe nu are alte contraindicații decât sarcina.

Citește și: Cele mai bune plante medicinale ale verii

Cele mai eficiente plante medicinale: Aloe vera

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”La prima vedere, recomandările de utilizare a preparatelor pe bază de Aloe vera ar părea prea multe. Dar nu pot fi considerate medicamente care se adresează unui organ atectat, ci întregului organism. Deoarece sub denumirea de Aloe vera au apărut diverse produse, consider necesar a le recomanda numai pe acelea autentice aprobate de Ministerul Sănătăţii. Produsele din această plantă, mai ales gelul, au acțiune antinfecţioasă, antiparazitară, antivirală. Întăresc capacitatea sistemului imunitar şi stimulează regenerarea celulară. Nu este de neglijat nici acţiunea sedativă, ele inducând o stare de calm şi relaxare. Prin mărirea diurezei, reglează metabolismul general. În plus, au nenumărate recomadări: stimulează digestia, circulația sangvină, asigură buna funcționare a ficatului, a colecistului și a rinichilor. Are acțiune cicatrizantă în ulcerul gastroduodenal. În afecțiunile oculare reduce opacitatea cristalinului, atenuează vederea în caz de miopie. În alergii, diminuează pruritul și previne erupțiile cutanate,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com