„Oamenii sunt întotdeauna surprinși să afle cât de greu se pot reproduce”, a declarat Alan B. Copperman, director al secției de endocrinologie, reproducere și infertilitate de la Spitalul Mount Sinai și director medical al Asociației de Medicină Reporductivă din New York, SUA.

În SUA, 6,7 milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au o capacitate scăzută de a rămâne gravide sau de a duce o sarcină la termen. Aproximativ 6% din femeile căsătorite cu vârste de la 15 la 44 de ani sunt în imposibilitatea de a rămâne gravidă după un an de încercare, iar din acel moment cuvântul  care începe cu litera „i” începe să fie menționat și medicii încep să facă teste pentru a verifica sistemul reproductiv al femeii și sperma bărbatului.
„Dacă ne uităm la toate cauzele de infertilitate, vom atribui cauza cea mai mare la sexul masculin, 40 la sută”, explică Meike L. Uhler, medic specialist în endocrinologie si infertilitate de la Centrul de fertilitate din Illinois, SUA. „Uneori, aceasta poate fi singura cauză; alteori, este doar unul din câțiva factori care afectează abilitatea unui cuplu de a concepe”, mai spune aceasta, făcând un top al celor mai comune cauze ce duc la infertilitatea la femei.

Infertilitate. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă cea mai frecventă cauza de infertilitate la femei. Afecțiunea este cauzată de un dezechilibru hormonal care duce la o serie de mici chisturi pe ovare. De asemenea, acesta poate provoca un ciclu menstrual neregulat,  acesta poate fi prelungit sau să vină la intervale neregulate sau chiar să fie absent câteva luni. În mod șocant, milioane de femei trăiesc cu sindromul ovarelor polichistice fără să știe, potrivit Fundației Sindromului Ovarelor Polichistice. 10 la suta dintre femeile de vârstă fertilă sunt afectate, dar mai puțin de jumătate sunt diagnosticate.

Citește și: Sindromul ovarelor polichistice

Infertilitate. Dezechilibrul hormonal

Ovulația neregulată este cauza principală în aproximativ 25 la sută dintre cazurile de infertilitate, potrivit clinicii Mayo. În timp ce sindromul oraverelor polichistice este cea mai comună dintre acestea, cauzând 70% dintre cazurile de infertilitate legate de ovulația neregulată, dezechilibrele hormonale pot afecta sau întrerupe ovulația  și pot reduce dramatic șansele de a concepe.

În cele mai multe dintre aceste scenarii, vinovatul principal este disfuncția hipotalamusului din creier și a glandei pituitare, care este responsabilă pentru secreția hormonilor de reproducere. Modificări ale nivelurilor de hormon foliculostimulant, hormon luteinizant și al prolactinei, pot afecta, de asemenea, ovulația.

Una dintre aceste tulburări este numită insuficiență ovariană primară (denumită anterior insuficiență ovariană prematură), care are loc atunci când ovarele femeii încetează să mai funcționeze în mod normal sau devin epuizate, înainte ca femeia să ajungă la vârstă de 40 de ani. Este mai puțin frecventă decât cea a sindromului ovarelor polichistice, afectând 1 din 100 de femei mai tinere de 40, și poate fi, de asemenea, cauzată de un factor genetic sau de un factor autoimun, potrivit Asociației Naționale de Infertilitate.

Infertilitate. Endometrioză

Endometrioza este o afecțiune în care țesuturile care căptușesc uterul încep să crească și în alte locuri, cum ar fi pe ovare, în spatele uterului sau pe trompele uterine cauzând iritații și dezvoltarea țesutului cicatricial (adeziuni). Pe lângă faptul că este extrem de dureros (deși unele femei pot să nu acuze deloc dureri) poate face foarte dificilă capacitatea unei femei de a rămâne gravidă, pentru că poate bloca trompele uterine, poate peturba implantarea, cauzând inflamație în pelvis și chiar poate altera calitatea ovulelor, susține „Societatea americană pentru medicină reproductivă”. Aderențele se pot forma, de asemenea, după intervenții chirurgicale pelvine sau traumatisme la nivelul organelor de reproducere, cum ar fi dilatarea și chiuretaj în timpul întreruperii sarcinii, avortul spontan sau o operație de cezariană anterioară.
Armando Hernandez-Rey, medic în endocrinologie de reproducere si infertilitate la clinica Conceptions Florida, susține că încercarea de a rămâne însărcinată la o vârstă mai fragedă te-ar putea ajuta să rămâi gravidă chiar dacă suferi de endometrioză. „O femeie care încearcă să rămână însărcinată la vârsta de 23 de ani, chiar dacă suferă de o formă severă de endometrioză, nu va fi atât de afectată ca o femeie care așteaptă până la vârsta de 37 de ani și abia atunci află diagnosticul. Și asta pentru că, în general, ovulele au o calitate superioară la o vârstă mai tânără, crescând astfel șansele de a concepe în ciuda endometriozei.
În timp ce tratamentul variază de la o persoană la alta, îndepărtarea țesutului cicatricial pe cale chirurgicală poate îmbunătăți șansele de a deveni gravidă, în special atunci când au loc și tratamente de fertilitate, cum ar fi FIV (fertilizare in vitro).

Infertilitate. Bolile cu transmitere sexuală și alte infecții

Endometrioza este cea mai frecventă cauză a schimbării fizice a sistemului de reproducere care afectează fertilitatea, însă alte modificări anatomice ale uterului, ovarelor și a trompelor uterine pot avea impact asupra abilității de a rămâne gravidă.

Cel mai probabil dintre acestea este un blocaj în trompele uterine. Infecția tubară este cauzată de cele mai multe ori de un organism care începe la nivelul colului uterin și apoi se duce în sus, în trompele uterine. Cele mai frecvente infecții sunt gonoreea și chlamydia. Dacă vreo infecție este lăsată netratată, poate provoca cicatrici ale trompelor uterine. Acolo ovulul și sperma se întâlnesc, iar dacă trompele sunt blocate acest lucru nu se mai întâmplă. Uneori, acest blocaj poate fi corectat chirurgical, dar de multe ori, atunci când infecția este extinsă, medicii specialiști vor apela direct la FIV (fertilizare in vitro), deoarece în acest proces nu mai e nevoie de trompw. Alte lucruri care pot reduce șansele de a concepe un copil sunt fibromul uterin, polipii și chisturile.

Infertilitate. Greutatea prea mare sau prea mică

O greutate nesănătoasă poate avea un impact uriaș asupra capacității unei femei de a rămâne gravidă. „Fiind supraponderală sau obeză, puteți prezenta de două până la patru ori mai multe riscuri de a fi în imposibilitatea de a concepe, în functie de tipul de obezitate. Mai mult, puteți avea un risc de șase ori mai mare de a suferi un avort în timpul sarcinii”, mai explică medicul Hernandez-Rey. Fiind extrem de supraponderal sau subponderal, acest lucru poate afecta glanda pituitară, provocând disfuncționalități și probleme cu ovulația.

Citește și: Obezitatea
De fapt, potrivit Societății Americane de Medicină Reproductivă, 12 la suta din rezultatele de infertilitate primară sunt cauzate de variațiile de greutate corporală, ceea ce înseamnă fie obezitate sau greutate corporală scăzută. Din fericire, este o cauza de infertilitate, care poate fi rezolvată. „Scăderea în greutate cu siguranță are efecte pozitive și este corelată pozitiv cu un prognostic bun. În cazul în care nu există nici un alt factor care să contribuie la împiedicarea fertilității, peste 70 la sută dintre femeile care sunt infertile din acest motiv, vor fi capabile să concepe fără intervenții chirurgicale după ce acestea ajung la o greutate corporală sănătoasă”, a mai spus medicul.