Știi care sunt cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor? Urmele de sânge pe periuța dentară, rămase pe un măr din care am mușcat sau în spuma din chiuvetă dupa periaj nu reprezintă un semnal de alarma atâta vreme cât răman un fenomen izolat.

Totuși, dacă apar frecvent ar trebui să ne trimită la medicul stomatolog pentru investigatii și tratament. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, enumeră cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor. Medicul explică și care sunt greșelile ce duc în unele cazuri la apariția acestui fenomen.

Gingia poate sângera accidental și dacă este zgariată de un aliment tare, uscat sau de o margine ascuțită a unui dinte cariat sau dinte/lucrări fracturate. Totuși cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor sunt:

1.          Cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor:   Placa bacteriană

Cauza principala (80% din cazuri) a sângerării gingivale o reprezintă o peliculă fina aderentă de dinte, în care se află numeroase bacterii. Prin descompunerea acizilor, acestea atacă atât smalțul, cat și gingiile. Astfel, apar cariile și gingivita.

Periajul corect și folosirea aței dentare sunt cei mai importanti aliati în îndepărtarea plăcii bacteriene și oprirea sângerării. În acest sens, pot fi de ajutor apele de gură și tabletele care colorează placa bacteriană. Ele ne ajută să identificam locurile în care aceasta s-a acumulat, producând sângerarea gingivală”, spune specialistul ortodont.

2.  Cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor:   Modificările hormonale

De-a lungul unei luni sau în sarcină multe femei pot suferi variații ale nivelului de hormoni. Aceștia produc inflamația gingivală. Apar înroșirea, mărirea volumului și sângerare. În aceste perioade delicate, trebuie să fim mult mai atente la igienă dentară, pentru ca să nu apară o infecție bacteriană.

3.        Cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor:   Alimentația dezechilibrată

Deși în lumea civilizata rar putem vorbi despre carențe alimentare severe, curele de slăbire extreme, întinse pe perioade îndelungate și cu dezechilibre majore ale factorilor nutriționali duc la scăderea imunității. Acestea afectează întregul organism și, implicit, și gingiile. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească niciodată dintr-o dieta sănatoasă.

4. Cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor:   Fumatul

Pe lângă efectele negative cunoscute asupra întregului organism, fumatul produce colorarea dinților, iar la nivelul gingiei scade oxigenarea și capacitatea de apărare față de infecția bacteriană. Apare, astfel, sângerarea, inflamatia și în final parodontoză, cu pierderea dinților. Renunțarea la fumat va salva nu numai câțiva ani din viață, dar și câțiva sau chiar toti dinții.

5. Cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor:   Igiena orală deficitară

Cel mai adesea, gingiile sângerează atunci atunci nu există o bună igienă orală, fapt care favorizează acumularea de placa dentara și tartru pe dinți.

Folosirea unei periuțe de dinți nepotrivite – prea moale sau, dimpotriva, prea dura cu gingiile – și tehnica incorecta de periaj nu vor reuși să indeparteaze placa bacteriană, iar gingivita nu va intarzia să apăra. Un prim pas este folosirea corecta a periuței de dinți – fie ea manuala sau electrica, dupa care rutina de ingrijire orală va fi completata prin folosirea aței dentare, care va inlatura placa bacteriană din spatiile interdentare. Purtătorii de apărat dentar fix (bracketuri) trebuie să aiba o igienă mult mai riguroasă deoarece resturile alimentare si placa bacteriană se acumulează printre sarme și bracketuri, producând gingivita”, atentionează dr. Mihaela Dan.

„Cel mai rău lucru pe care îl putem face în cazul sângerarii gingiilor este să oprim periajul si folosirea aței dentare, ceea ce ar permite ca bacteriile cauzatoare de gingivita să distrugă fibrele gingivale. Acest lucru va favoriza retracția gingivală, iar resturile alimentare nu vor mai putea fi curățate eficient din buzunarul gingival creat astfel”, completează doctorul.

Citește și: 6 mirodenii de leac

6.         Cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor:   Unele medicamente

Unele medicamente (de exemplu antihipertensive, anticonvulsivante, imunosupresoare etc.) pot avea ca efect inflamatia și sângerarea gingivală. Altele au ca efect secundar scăderea secreției salivare. Saliva are un rol protector asupra dinților și gingiilor. Îi curăță de resturi alimentare, acizi și bacterii. Cu atât mai mult, în aceste situații igienă dentară trebuie să fie impecabilă.

O alta cauză a sângerarii gingivale ar putea fi deficitul de vitamina K, un factor important în procesul de coagulare a sângelui. Principala sursă a acestei vitamine este microflora intestinală, care poate fi afectată după un tratament de lungă durată cu antibiotice pe care orală”, explică specialistul ortodont.

În stadii incipiente gingivita este reversibilă, insă netratată va duce la parodontoză.

Sursa foto: 123rf.com