Sângerarea gingiilor la periaj nu este doar un motiv de disconfort. Uneori poate fi chiar un semn al unor alte probleme mai serioase de sănătate.

Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj: Gingivita

Sângerarea gingiilor poate fi un semn de gingivită, o afecțiune frecventă și nu foarte gravă a gingiilor, cauzată de acumularea de placă bacteriană. “În cazul gingivitei, gingiile sunt iritate, roșii și umflate. Sângerează la periaj. Problema poate fi tratată relativ usor, printr-o igienă dentară mai riguroasă: periaj de cel puțin două ori pe zi, folosirea apei de gură și a aței dentare. Bineințeles, este nevoie să faci vizite regulate la medicul dentist”, recomandă dr. Mihaela Dan, specialistul ortodont.

Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj: O tehnică incorecta de periaj

În încercarea de a păstra sănătatea dinților, unele persoane pot avea o tehnică de periaj mult prea agresivă pentru gingii.

Indiferent dacă se optează pentru o periuță de dinți manuală sau electrică, este recomandată alegerea uneia cu peri moi și cu capete rotunjite. Pentru a curăța eficient dinții și gingiile sunt indicate în timpul periajului miscările blânde, circulare. Astfel, vei evita iritarea gingiilor și, implicit, senzația de durere, sângerarea sau chiar retracția gingivala”, spune Dr. Mihaela Dan.

Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj: Consumul de tutun

Utilizarea țigărilor și a altor produse din tutun poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea gingivală. Studiile arata că fumătorii au un risc mult mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor. Fumatul poate cauza sensibilitatea lor și chiar sângerarea la periaj.

Citește și: Deficitul de vitamina C: ce probleme de sănătate pot apărea

Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj: Deficiența de vitamina C și K

Imflamarea și sângerarea gingiilor poate fi un efect al lipsei vitaminelor C și K. Vitamina C ajută țesuturile se vindece și întarește oasele și dinții. Vitamina K ajută la coagularea sângelui și protejează oasele. În cazul în care dieta nu asigură un aport suficient din aceste vitamine sau organismul nu le absoarbe bine, poate aparea sângerarea gingiilor.

Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj: Problemele hormonale

S-a constat că unele femei au probleme gingivale în timpul pubertății, menstruației, sarcinii sau a menopauzei.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-ImplantCreșterea nivelului de hormoni din timpul pubertății poate favoriza implicit și cresterea fluxului sanguin la nivelul gingiilor. De aceea, acestea devin roșii, umflate și sensibile. Alte femei pot observa că gingiile sunt roșii, inflamate și mai predispuse la sângerare cu puțin timp înainte de fiecare ciclu. Problema se diminuează după începerea perioadei menstruale. Gingivita de sarcină debutează, de obicei, în a doua sau a treia lună de sarcină și continuă până în luna a opta. Ea provoacă senzația de gingii dureroase, umflate, precum și sângerarea lor. Utilizarea produselor anticoncepționale poate provoca probleme similare, care pot apărea – deși mai puțin frecvent – și în cazul menopauzei”, explica Dr. Mihaela Dan.

Citește și: 14 probleme des întâlnite la dentiția copiilor

Cele mai frecvente motive ale sângerarii gingiilor la periaj: Diabetul

Sângerarea sau umflarea gingiilor poate fi un simpton al diabetului de tip 1 sau de tip 2.

În cazul persoanelor care au diabet, cavitatea bucală nu este la fel de puternică în combaterea microbilor, existând un risc mai mare de a dezvolta infecții cum e gingivita”, atenționează specialistul ortodont.

Dacă schimbarea obiceiurilor de îngrijire orală și o dietă sănătoasa nu sunt suficiente pentru stoparea sângerarii gingivale, pasul următor ar trebui sa fie o întâlnire cu medicul dentist. Acesta va examina dinții și gingiile și va determina dacă există o afecțiune mai gravă. El îți va recomanda totodată un plan de tratament.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com