Cel mai respectat expert al țării, profesorul Kim Woo-Jiu, de la Spitalul Universitar Guro din Seul, a explicat cum a reușit țara să gestioneze pandemia de coronavirus, el explicând și cum putem ajunge să fim infectați.

Potrivit acestuia, toată lumea în Coreea de Sud poartă mască. Dar asta nu înseamnă că toți sunt bolnavi. Se protejează înainte de a fi testați, a explicat medicul.

Expertul a explicat și în ce condiții ajungem să fim infectați cu Covid-19.

”Când tuşim sau strănutăm expulzăm picături. Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Mă refer la cele provenite de la o persoană infectată. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între 1 metru şi 2 metri. În acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gură.

Aşadar, principala cale de transmitere este prin picături.

A doua rută… Atunci când strănutăm sau ne curge nasul, avem tendinţa să ne ştergem nasul cu mâna, nu? O facem fără să ne gândim. Iar virusul ajunge pe mână. Apoi vin şi vă strâng mâna. V-am transmis virusul prin contact direct. Aceasta este a doua cale.

Apoi, a treia, este prin contact indirect. Atunci când un pacient strănută sau tuşeşte, picăturile ajung şi pe suprafeţele din jur, pe masă, pe clanţa uşii, pe tastatură…

Iar virusul poate supravieţui acolo de la câteva ore până la mai mult de 3 sau 4 zile. (…)
Pe hârtie sau textilele din care sunt făcute hainele noastre, nu atât de mult. Pe hârtie, poate o zi. Depinde de temperatură şi umiditate.

Pe o masă ca aceasta, poate să supravieţuiacă chiar şi 5-7 zile. Deci când atingi suprafaţa după câteva ore, virusul de pe mâna ta încă este activ. Închipuie-ţi ce se întâmplă dacă îţi atingi apoi faţa”, a explicat medicul.

Întrebat dacă ne putem infecta doar respirând, medicul a explicat că, într-o sală închisă, neventilată, virusul se poate transmite și la peste 2 metri distanță. Dar afară, acest lucru este improbabil. ”Practic nu te poţi infecta dacă doar respiri aerul”, a spus acesta.

Vezi și Medic de la Institutul Matei Balș: “Vor fi, indiferent de vârstă, de ordinul sutelor de cazuri grave pe zi”

Citește și: