Mii de virusuri precum noul coronavirus aşteaptă să facă trecerea de la animal la om.

„E timpul să ne pregătim pentru era pandemiilor”, avertizează experții epidemiologi din întreaga lume, citați de South China Morning Post.

Aceștia explică că vinovați sunt oamenii care au făcut ca natura să se întoarcă împotriva lor.

„Distrugerile s-au petrecut. E parte din natură, dar activitățile noastre sunt cele care schimbă lucrurile. Am creat un dezechilibru, suntem tot mai aproape de pădure, încălcăm habitatul animalelor sălbatice și ajungem la patogeni despre care nu știam până acum”, a declarat medicul Pfeiffer, care este profesor la Universitatea City din Hong Kong, potrivit Mediafax.

„Oamenii au modelat planeta ca să facă mai mulți bani și să trăiască comod, dar prin asta au creat cel mai bun mediu posibil pentru transmiterea patogenilor”, a subliniat acesta.

Epidemiologul Peter Daszak, președintele alianței Eco-Health de la New York, spune că trebuie să ne pregătim pentru „era pandemiilor” deoarece sunt alte virusuri care pot trece oricând de la animal la om și asta se va întâmpla tot mai des din cauza stilului nostru de viață.

„Trebuie să prvim pandemiile la fel cum privim schimbările climatice, sunt o amenințare pentru existența noastră. Dar e una pe care o putem controla pentru că noi suntem cei care o conducem”, a adăufat Daszak.

Potrivit echipei de epidemiologi condusă de Daszak pe planetă există aproximativ 1,7 milioane de virusuri necunoste la animale, iar jumătate dintre ele au potențial să cauzeze boli oamenilor.

Citește și: