Din fericire, în cea mai mare parte din cazuri, calculii au mărimea unui fir de nisip, iar organismul îi elimină uşor, fără dureri. Dacă sunt mai mari de 8 mm, calculii renali pot provoca dureri puternice. În plus, de obicei persoanele care au avut pietre la rinichi prezintă un risc foarte ridicat de a forma din nou calculi renali. De aceea, tratamentul preventiv este foarte important.

Iată mai jos câteva remedii simple și naturale care pot reduce disconfortul produs de pietrele la rinichi și pot grăbi eliminarea lor:

Suc de rodie

Rodia are un conținut uriaș de antioxidanți, având beneficii foarte mari pentru sănătate. Semințele și sucul de rodie pot fi utilizate ca remediu pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Sucul de rodie ajută la detoxifierea organismului, împiedicând acumularea toxinelor. De asemenea, sucul de rodie reduce nivelul de aciditate din urină, conducând la scăderea riscului de formare a calculilor renali.

Se recomandă totodată și consumul semințelor de rodie. Poți măcina semințele de rodie, iar pasta rezultată o poți consuma zilnic împreună cu un pahar de suc de rodie până la eliminarea sau dizolvarea pietrelor. Acest tratament se consideră că ar fi cel mai bun pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

Ulei de măsline cu zeamă de lămâie

Această combinație reprezintă unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva pietrelor la rinichi. Amestecă 90 ml ulei de măsline cu zeama de la 2 lămâi. Consumă cu jumătate de oră înainte de masă, de 2 ori pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Deoarece pietrele se pot forma din nou, tratamentul mai poate fi reluat și ulterior.

 

Se mai recomandă și combinația de zeamă de lămâie, ulei de măsline și bere, băută dimineața pe stomacul gol până la eliminarea sau dizolvarea pietrei la rinichi.

Alte remedii pentru eliminarea calculilor renali

  • Consumă suficiente lichide zilnic. Poți bea și sucuri 100% naturale, dar cel mai important este consumul de apă.
  • Evită băuturile carbogazoase, alcoolice și cafeaua.
  • Consumă o dietă echilibrată și bogată în fibre, fără alimente procesate.
  • Alege cerealele integrale în loc de produsele din făină albă.
  • Redu aportul de suplimente cu calciu și produse lactate.
  • Fă sport: exercițiile fizice pot ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi reducând abilitatea corpului de a absorbi calciul.
  • Bea ceai de coada calului.
  • Ia un supliment cu magneziu sau consumă banane, nuci și semințe care au un conținut ridicat de magneziu.

Foto: Pixabay